Zračna luka – Aerodrom Mostar bi mogla ići pod koncesiju uz podršku Europske unije, koja je izdvojila 350.000 KM za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja mostarskog aerodroma, koji vidi kao ogromni potencijal za međunarodni zračni transport putnika.

Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler je u srijedu, tijekom posjeta Mostaru, kazao za Klix.ba kako je o tome među brojnim temama razgovarao s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

Prema njegovim riječima su razgovarali o mogućnostima profesionaliziranja menadžmenta i poboljšanja kapaciteta aerodroma, da bi ponovno postao, pravi aerodrom s nekoliko stotina hiljada putnika.

– Ako pogledate druge međunarodne aerodrome u regiji, vidjet ćete da model koji se obično bira jeste model dodjele koncesija. Dakle, da se ostvari stalni prihod s jedne strane, ali i da se osigura osiguranje, da će se vršiti stalne investicije i da će brojevi putnika rasti. Gledamo i druge aerodrome, kao što je sarajevski aerodrom i mi zapravo stavljamo novac na stol, tamo gdje je on potreban, tako da smo već osigurali potrebna sredstva za pripremu dokumentacije, kazao je Sattler za Klix.ba.

Direktor mostarskog aerodorma: Razgovaramo s Wizz Airom i Eurowingsom,  želimo nove linije

Za izradu stude budućnosti zračne luke 350.000 eura

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić pojašnjava kako od ranije postoji projekt gdje je Europska administracija ponudila tehničku pomoć u kontekstu izrade dokumentacije oko izrade master plana, odnosno razvoja mostarskog aerodroma.

– Ne radi se tu o direktnim financijskim dotacijama aerodromu, ali konkretno, da budem otvoren do kraja, 350.000 eura je osigurano kroz fondove Europske unije, koje bi se trebale potrošiti na izradu studije budućnosti Aerodroma Mostar, a prvenstveno u kontekstu pripreme dokumentacije za izbor koncesionara, ako se odlučimo u tom smjeru ići, kazao je Kordić za Klix.ba.

Naglašava da je potrebno prvo aerodrom urediti i imati neke letove da bi uopće bio interesantan potencionalnom koncesionaru.

Tako se paralelno sa pripremama za koncesiju, po njegovim riječima radi na stvaranju preduslova za uvođenje radnog režima od 24 sata, što bi mostarskom aerodromu omogućilo da bude alternativa za sarajevski i sve aerodrome u okruženju.

– Zajedno promišljamo, radimo dokumentaciju i istražujemo šta bi to najbolje bilo za mostarski aerodrom. Ipak je sav posao na nama, na koncu konca i odluke su na Gradskom vijeću Grada Mostara. Ono što je dobro, jeste, da se administracija ne petlja u odluke, ali u svakom slučaju daje izvanrednu tehničku pomoć, jer da bi donijeli dobru odluku, u kom smjeru voditi grad, treba napraviti izvjesnu analizu i uz tu analizu studiju, jer napamet je to improvizacija koja nema smisla, konstatirao je gradonačelnik Mostara.

Strategija razvoja mostarskog aerodroma, kako je naglasio po viđenju gradska administracija je takva, da je akcent na redovnim linijama s kompanijama, koje su, kako naglašava “stabilnije” nego što su to niskobudžetne kompanije.

– Ideja je da imamo vezu sa što više habova. Kad promišljamo tko živi u Mostaru i s kim bi trebali biti povezani, to su definitivno Zagreb i Beograd u prvom redu. Promišljamo, kako Turkish Airlines ima ozbiljne komunikacijske letove s Istanbulom, da mu ponudimo Grad Mostar, kao alternativni aerodrom za Sarajevo i u tom smjeru vodimo razgovore. Naravno, sve to je tehnički zahtjevno za odraditi, ali na toj liniji razgovaramo i rješavamo neke probleme i zahtjeve koje oni pred nas postavljaju i u tom smjeru idemo, pojasnio je Kordić.

Zračna luka Mostar: Svi letovi za Njemačku rasprodani - likemetkovic.hr

Niskobudžetne kompanije su dobrodošle u Mostar

Ističe da su sve niskobudžetne kompanije dobrodošle u Mostar, ali naglašava kako se na primjeru Tuzle, Banje Luke pa i Sarajeva vidjelo da su one “nestabilne” u smislu da su samo profitno orijentirane.

– Mi imamo tu strategiju, da želimo direktne linije sa nacionalnim prevoznicima koji su stabilni i gdje su dugoročniji ugovori. Naravno da bih rado vidjeli da i niskobudžetne kompanije dođu u Mostar, jer one su ipak booster brzog povećanja broja putnika, ali kako brzo raste broj putnika, kad se dogodi bilo kakav poremećaj na tržištu i na aerodromu te kompanije znaju vrlo lako otkazati ugovore. Iako ne dozvoljavam sebi da odlučujem, jer ima ljudi koji se bave tom strukom, ono što mogu između redova pročitati, jeste da bi kurs bio srednji i jednih i drugih. Svi su dobro došli, a naša zadaća je vrlo jasna i mislim da se vide rezultati nakon dvije godine onoga što smo radili, istaknuo je Kordić.

Podsjeća da je mostarski aerodrom imao izvjesnih tehničkih problema koji su uspješno riješeni i tvrdi da je sada na uzlaznoj putanji poslovanja.

– Naravno kao u svakom poslu, bit će sigurno boljih i lošijih i vremena, ali treba biti stabilan i otporan na ta loša vremena. Mislim da mi vozimo u dobrom smjeru, kad je mostarski aerodrom u pitanju, zaključio je Kordić.