Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim subjektima u BiH za prosinac/decembar prošle godine iznosila je 1.297 KM, što pokazuje nominalni pad za 0,5 posto i realno je manja za 0,3 posto u odnosu na studeni/novembar prošle godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za prosinac/decembar prošle godine u odnosu na prosinac/decembar 2022. godine nominalno je viša za devet posto. Za isti taj period realni indeks je bio veći za 6,6 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Najveće prosječne neto plaće u prosincu/decembru lani imali su zaposleni u djelatnosti informacije i komunikacije, u iznosu od 1.902 KM, financijskoj i djelatnosti osiguranja 1.892 KM, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.799 KM.

Najmanje prosječne neto zarade imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane 852 KM, te u građevinarstvu 972 KM.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u BiH za prosinac/decembar 2023. iznosila je 2.004 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,4 posto, a realno je manja za 0,2 posto u odnosu na studeni/novembar te godine.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plaća za prosinac/decembar lani u odnosu na prosinac 2022. godine nominalno je viša za 9,5 posto, dok je realni indeks bio viši za 7,1 posto.