Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 25.6.2020. u Mostaru donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, donesene 9. travnja/aprila ove godine.

Kako je navedeno u priopćenju Vlade Federacije, odredbama Zakona o kontroli cijena propisano je da Vlada FBiH može, između ostalog, kao mjeru neposredne kontrole cijena za pojedine proizvode i usluge propisati utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Također, ukoliko dođe ili može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge, koje su u nadležnosti kantona, grada i općine, ili utvrditi da postoje uvjeti za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga i bliže odrediti uvjete za propisivanje tih mjera od strane nadležnih organa.

Naime, Odlukom od 9.4.2020. godine je utvrđeno postojanje uvjeta za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

”Ovom odlukom Vlada FBiH je propisala obvezu za sve sudionike u lancu opskrbe, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo od 5. ožujka/marta 2020. godine”, navodi se.

Ova mjera, navodi Vlada, imala je za cilj zaštitu ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanja eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja učesnika u lancu opskrbe.

Vlada u priopćenju navodi kako je u Federaciji BiH u razdoblju proglašenog stanja nesreće uslijed pandemije COVID-19 došlo do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha od strane građana, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu određenih proizvoda na tržištu.

”Ovom mjerom osiguran je uredan lanac opskrbe potrošača u Federaciji BiH i u proteklom razdoblju ova odluka je dala očekivane rezultate. Nakon što je 29.5.2020. godine Vlada FBiH ukinula stanje prirodne nesreće, na tržištu Federacije BiH, odnosi ponude i potražnje, kao i kretanja cijena proizvoda tretiranih Odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, stabilizirani su cijene i snabdijevanje tržišta, te su se na taj način stekli uvjeti za stavljanje van snage ove odluke”, navela je Vlada.