Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBIH koja je trebala biti održana 21. lipnja, odgođena je jer SIP nije završio obnovu mandata.

Inače, na ovoj sjednici se trebao naći i prijedlog o povećanju plaća do 400 KM radnicima u Federaciji BiH. Odbor za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH razmotrio je zahtjev Udruženja poslodavaca F BiH da se ova točka uvrsti na dnevni red kako bi se izmijenili fiskalni zakoni tako da radnici u Federaciji BiH mogu imati do 400 KM više neto primanja, piše portal Bljesak.info.

No, prema nekim informacijama koje su novinari Bljeska dobili prije otkazivanja sjednice, ovaj prijedlog bi mogao ostati samo kao ideja te je upitno uvrštavanje ove točke dnevnog reda, budući da dolazi iz stranaka koje ne participiraju u vlasti.

Prijedlog je to Udruženja poslodavaca čiji je predsjednik, Adnan Smailbegović, u podcastu ‘Imam ideju’ portala Bljesak.info rekao kako su poslodavci očekivali da će doći do rasterećenja cijene rada jer prihodi rastu.Banke, iziđite u susret tvrtkama i radnicima" - www.vecernji.ba

”Predložili smo rješenje po kojem će se sukcesivno smanjivati stope doprinosa na način da svo uvećanje koje nastaje iz prethodne godine u sljedeću se prepolovi na način da polovica tog iznosa ostane fondovima da mogu rasti mirovine i prihodi zdravstvenom sektoru a da za polovinu nam smanje stopu dok ne bi došli do neke ciljane stope”, rekao je Smailbegović u podcastu.

Između ostalog, Smailbegović kaže kako bi to dovelo do povećanja plaća, povećanja broja zaposlenih, smanjenja siva ekonomija te da bi vrlo brzo ukupni prihodi fondova počeli rasti.

”Nije bilo političke volje da se to donese” rekao je i dodao kako parlamentarci i Vlada to dosta konzervativno razmišljaju. Ali ako znate trendove, onda mislim da nema nikakvog straha”, rekao je i dodao kako treba poslušati struku.