Dr. Goran Đuzel, specijalist kardiovaskularne kirurgije, vlasnik i direktor Poliklinike Vitalis iz Mostara, gostovao je u podcastu “Imam ideju” portala Bljesak.

Nakon završetka studija na Medicinskom fakultetu u Mostaru 2004. godine, dr. Đuzel otišao je na specijalizaciju u Berlin, a po povratku u Mostar iskustva je stjecao u javnom zdravstvu. U razgovoru se saznaje i nešto više o biografiji ovog vrsnog strčnjaka.

“Edukacija na Zapadu je nešto što bi preporučio i poželio svakome iz moje branše. Ipak se to razlikuje i sve što donesete sa Zapada je dobro primijeniti kod nas”, kaže dr. Đuzel početku razgovora.

Ističe kako su naši liječnici specijalisti iznimno cijenjeni na Zapadu, jer u medicini sve više dominira tehnologija, a tehnologija je skupa. S druge strane, naši stručnjaci posjeduju naviku da se služe vještinama i znanjima, što se, naravno, na Zapadu itekako cijeni.

Nadalje, ovaj razgovor donosi niz razumljivih savjeta i uputa dr. Đuzela po pitanju svakodnevne brige o vlastitome zdravlju. Prije svega, ukazuje na krucijalnu važnost redovitih pregleda, odlaska liječniku na vrijeme, već kod prvih poteškoća, govori o tome koliko još uvijek prisutni strah od doktora može biti fatalan i tome slično. Š

to se tiče Poliklinike Vitalis, kojom dr. Đuzel rukovodi, ona je nastala prije nešto više od devet godina.

“Jedan od motiva je što sam htio napraviti neko djelo iz svoje struke. U kardijalnu kirurgiju sam uložio svoj klinički, intelektualni i znanstveni život, pozamašan broj godina, ali puno toga mi je bilo nedorečeno, puno toga sam još želio realizirati, tako da sam se opredijelio za Polikliniku Vitalis”, kaže dr. Đuzel o tome zašto se opredijelio prednost dati privatnoj poliklinici u odnosu na dotadašnju uspješnu karijeru u SKB Mostar.

U ovom razgovoru praktično sve generacije mogu saznati ponešto važno i vrijedno za sebe, bilo da se radi o mladima koji maštaju o tome da jednoga dana postanu liječnici ili o građanima koji su u svakodnevnom traganju za nekim rješenjima po pitanju svoga zdravlja itd.

Čut ćete i zanimljive informacije o različitom statusu i tretmanu pacijenata iz pojedinih županija, gdje se stvorila situacija da primjerice iz Uskoplja ili Bihaća možete s uputnicom doći u privatnu ustanovu tipa Vitalisa, a pacijent iz Mostar – što je više nego apsurdno – to ne može, jer mu liječenje nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem.

Dakako, dotaknuo smo se i niza drugih problema koji opterećuju zdravstvo u našoj zemlji, osvrnuli se na prepreke s kojima se susreću privatne ustanove, tu je mišljenje dr. Đuzela u vezi sa štrajkom medicinskih djelatnika u HNŽ-u, koji doista predugo traje i obeshrabruje i medicinsko osoblje i pacijente.

U svakom slučaju, niz vrlo zanimljivih informacija, savjeta i opservacija, sve ono što vam može pomoći, što vas može uputiti dalje, saznajte u ovom u podcastu. Bit će to, jamčimo, korisno provedeno vrijeme!

* Poliklinika Vitalis je članica Asocijacije poduzetnika Hercegovine