Gradsko vijeće Mostara usvojilo je u srijedu 29.12.2021. Proračun Grada Mostara za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 92 milijuna maraka, javlja Fena.

– Opći dio Proračuna je 47,5 milijuna maraka, a ukupan iznos je 92 milijuna, to je ono što možda često zbunjuje naše građane, jer Proračun Grada Mostara sastoji se od više dijelova. To su opći dio, kapitalni dio i prenesena sredstva iz prošle godine. Opći dio je zapravo onaj glavni dio jer se u njemu dobrim dijelom nalaze kultura, zdravstvo, školstvo i sve ono što čini svakodnevne probleme građana Mostara – istaknuo je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako je proračun realno planiran i nije „napumpavan”.

– Nije to baš velik proračun, ali ono što je meni drago je da je realno planiran, nije napumpavan. Kroz sjednicu smo komunicirali amandmane i pozicije i opozicije, ni jedan nismo prihvatili, međutim pokušao sam obrazložiti da su većina tih amandmana fantastične ideje i nešto o čemu mi inače razmišljamo i što želimo priuštiti Mostaru, ali bilo bi neodgovorno da u ovom trenutku napumpavamo proračun samo da se nađe – kazao je gradonačelnik.

Kordić je najavio kako bi već u ožujku mogao uslijediti tehnički rebalans proračunu te da boi moglo doći do uvećanja prihodovne strane. U tom slučaju, veći dio predloženih amandmana mogao bi biti uvršten u rebalansirani proračun.

– Usvajanje proračuna, po prvi put na vrijeme, otvara nam se mogućnost da već od siječnja krenemo aktivno s implementacijom projekata proračunskih stavki na dobrobit naših građana i zbog toga sam prezadovoljan – naglasio je Kordić.

Infrastruktura u gradu Mostaru godinama je zapuštena i po tom pitanju se, dodao je Kordić, mora napraviti najveći iskorak u sljedećoj godini.

– Proračun će apsolutno zadovoljiti ove potrebe. U ovom trenutku imamo devet milijuna maraka ugovorenih infrastrukturnih projekata koji će iza nove godine biti u implementaciji. Imat ćemo što raditi, imat ćemo dodatnih infrastrukturnih radova u Mostaru, a ono što mogu najaviti i što me veseli da imamo konsenzus u Gradskom vijeću, a to je da Mostar možda malo hrabrije krene u kapitalne investicije u 2022. godini na način da idemo na tržište. Moramo pomno pratiti koji su to kapitalni, održivi projekti bitni za razvoja grada i da se tako zadužujemo, a ne da uzimamo kredite bezveze – kazao je mostarski gradonačelnik.

Na novinarsko pitanje o izgradnji kolektora Kordić je naveo kako su oni „završena priča”.

– Zadnji rukavac kolektora bili su upravo ovi radovi od hotela Mostar pa do Španjolskog trga. Imamo mali problem na Rudniku gdje se lokalna zajednica malo pobunila zbog kopanja u ulici u kojoj prelazi zadnji preljevni kanal, ali sve u svemu kolektori su završena priča. U budućnosti nam slijedi razvijanje sekundarne mreže, odnosno da dođemo do situacije da je svaka stambena jedinica priključena na te primarne cijevi i kolektore – istaknuo je.

Što se tiče pročistača otpadnih voda Kordić je podsjetio da je Grad imao spor s izvođačem radova.

– U međuvremenu potpisali smo sporazum, izašli iz arbitraže i ideja je da završimo taj projekt u potpunosti. Mostar je jedina lokalna sredina u ovom dijelu BiH koja ima sve tri faze pročišćavanja vode, dobar dio otpadnih voda. Kapacitet pročistača je takav da bi zadovoljio grad od 170.000 stanovnika, ali nas je trenutno nažalost oko 80.000 – kazao je Kordić.

U proračunu za 2022. godinu za porodiljne naknade predviđeno je 350.000 maraka.

– Izrađeno je nekoliko modela i nama nakon ovoga slijedi donošenje odluke na Vijeću u kojem iznosu će to biti i koji model ćemo koristiti, a u ovom trenutku imamo izdvojeno 350.000 maraka i nadam se da će to biti dovoljno. Ako ne bude dovoljno, pojačat ćemo tu stavku – naglasio je Kordić.

Osim Proračuna Grada Mostara za 2022. godinu, Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo i Odluku o donošenju Programa o obavljanju komunalnih djelatnosti iz oblasti zajedničke komunalne potrošnje za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine.

– Ovo je prvi put da se u jednoj godini za sljedeću usvajaju navedene dvije odluke, kako bi se već od siječnja moglo planski pristupiti svim projektima koji su predviđeni i u Proračunu i u Zajedničkoj komunalnoj potrošnji, a pogotovo Zajednička komunalna potrošnja, gdje je dosad bila praksa da se ona usvaja u travnju ili lipnju. Ponosan sam na današnju sjednicu i na vijećnike pozicije i opozicije koji su maksimalno profesionalno sudjelovali u raspravi o proračunu – kazao je predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici usvojena i izmjena Prostornog plana Grada Mostara.

– To je shodno onim odlukama koje smo donijeli za četiri lokaliteta s ciljem omogućavanja ulaganja investitorima, jer je prepreka za to bio onaj stari prostorni plan. Ovdje smo usvojili odluku u nacrtu i ona ide dalje u svoju redovnu proceduru, a nadam se da će se za nekih mjesec dana ponovno naći na Gradskom vijeću i kad je usvojimo da investitori mogu lagano ulagati na ova područja – kazao je Marić.