Nakon niza uspješnih aktivnosti u Hercegovačko – Neretvanskoj Županiji na uvođenju prakse tijekom srednje stručnog obrazovanja, koje su se odvijale uz potporu Prilike Plus, Ministarstva obrazovanja HNŽ, te brojnih lokalnih partnera (srednje škole, roditelji, učenici, ravnatelji, profesori, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod HNŽ-a), Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) uspjela je uspješno proširiti aktivnosti i na susjednu Zapadnohercegovačku županiju.

Ponosni smo što možemo reći kako smo inicijatori novih promjena u strukovnom obrazovanju ZHŽ-a, koje se ne bi mogle odviti bez potpore i odobrenje Ministarstva obrazovanja ZHŽ-a, Srednje strukovne škole Široki Brijeg na čelu s ravnateljicom, Pedagoškog Zavoda ZHŽ-a, profesora praktične nastave Srednje strukovne škole ŠB, te poduzetnicima Širokog Brijega s kojima je uspješno dogovorena suradnja i održavanje praktičnog dijela nastave učenika 2. razreda strukovne škole za zanimanje CNC-operatera.

Praksa tijekom školske godine, a ne samo tijekom odmora u poduzećima  Širokog Brijega započet će početkom drugog polugodišta (15.01.2019.). Dvadeset i šest (26) učenika Srednje strukovne škole Široki Brijeg koji idu u 2. razred za CNC -operatere, započet će svoju praksu jedanput tjedno u jednom od 4 uspješna poduzeća Širokog Brijega. Riječ je o poduzećima Feal d.o.o, Iform d.o.o., Soldo Metali d.o.o. i Pavković Paneli d.o.o..

Oni će od sljedeće godine omogućiti djeci da upoznaju svoju struku u realnom proizvodnom pogonu njihovih poduzeća.  Nakon potpisanih tri-partnertnih ugovora za učenike se otvara mogućnost učenja na još jednoj razini koja će ih još bolje pripremiti za rad i nakon srednje škole.

Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji ove ideje, za koju smatramo kako je neophodna i za primjenu i u drugim strukama.

Hvala poduzetnicima na prilici što hoće djeci otvoriti svoja vrata. Hvala školi što je voljna djecu uputiti u poduzeća, te omogućiti im bolju perspektivu za budući život u Hercegovini i diljem BiH. Hvala našim partnerima iz Prilike Plus i Zavodu za Školstvo i Pedagoškom Zavodu HNŽ-a, koji su s nama vodili inicijale sastanke upoznavanja sudionika iz ZHŽ-a s ovom idejom. I veliko hvala Ministarstvu obrazovanja i Pedagoškoj instituciji ZHŽ-a što su nam omogućili odobrenje za iniciranje ovakvog jednog velikog koraka prema mogućem stvaranju pravog Zakonskog okvira za još bolje strukovno obrazovanje.

Ono što mi kao Asocijacija poduzetnika Hercegovine želimo je da svim našim poduzetnicima omogućimo radnu snagu na koju se oni mogu osloniti. Želimo biti inicijatori stvaranja generacija mladih ljudi koji su spremni učiti, raditi i ostati u našoj zemlji, jer vidimo kako postoje temelji i sad samo moramo pokrenuti sve u jednom pozitivnom smjeru.

Želimo uspjeh svih sudionicima za sljedeću godinu. Naravno, pratiti ćemo rad učenika, koordinaciju poduzeća i škola i nadati se kako ćemo svi zajedno i u druge smjerove uvoditi pozitivne promjene.

Svi oni koji žele znati više o ovom principu „dualnog obrazovanja“ pozivamo Vas da nas kontaktirate kako bi zajedno proveli promjene i u Vašoj sredini.

Uvijek se treba podsjetiti one stare izreke: “Zajedno smo jači!”

Za dodatne informacije APH tim uvijek je na raspolaganju.

e-mail 1[email protected]

e-mail 2:  [email protected]

Helena -Jelena Lončar, menadžer APH

063 438 416

Ines Sesar, projekt menadžer APH

063 438 410