Tijekom 2022. objavljeno je 748 poziva/natječaja za sufinanciranje poduzetnika i privrede u BiH, što je za čak 12,7 posto manje nego u prethodnoj godini, podatci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja poziva za financiranje privrede njih 26 se odnosi na podršku biznisu koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa, što je očekivano smanjenje kada se u vidu ima stabilizacija pandemije.

U navedenom razdoblju raspisan je 81 grant za različite oblasti razvoja biznisa, a podrška ženskom poduzetništvu se spominje u 57 poziva. Objavljeno je i 40 poziva za razvojne kredite, a za pokretanje privatnog biznisa i startup poduzeća bilo je 62 poziva.

Direktor agencije Briefing Tarik Džaferović izjavio je da, kada pogledamo razdoblje od 2018. do danas, imamo stalni pad broja poziva za financiranje privrede.

– Razvoj poduzetništva je ključan za razvoj naše ekonomije. Nadamo se jačoj podršci poduzetnicima u narednom razdoblju, posebno zbog aktualne globalne ekonomske krize – istakao je Džaferović.

Pozive za financiranje privrede objavljivala su najčešće nadležna ministarstva, gradovi, općine, razvojne agencije, ambasade ali i domaće te strane nevladine organizacije.

Analiza agencije Briefing obuhvaća objave javnih poziva za financiranje/sufinanciranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama, te preko 2.500 web stranica naručitelja.