U Tehnološkom parku “Intera” u Mostaru u utorak, 27. srpnja/jula počela je trodnevna konferencija “Connecto 2021” koja će trajat do 29. srpnja/jula, a teme o kojima će se razgovarati su poduzetništvo, digitalizacija, ekonomski potencijal BiH kao i perspektive razvoja BiH.

Izvršni direktor Tehnološkog parka “Intera” Vedran Šimunović kazao je za Fenu kako je osnovni fokus trodnevnog događaja poslovna dijaspora BiH. Po njegovim riječima događaj se dijeli na dva segmenta.

“Prvi segment je sama konferencija koja je posvećena poslovnim korisnicima da izvučemo ono iz društva što je njima potrebno kako bi mogli napraviti investicije ovdje. Ove godine odabrali smo dvije teme. Prva tema je poslovna infrastruktura, a druga je pristup financijama kao i ekonomske mogućnosti BiH i njezina pozicija u EU”, kazao je Šimunović.

Tako je prva radionica posvećena digitalizaciji u poslovanju, a druga radionica je posvećena pristupu europskim fondovima za poduzeća odnosno kako se poduzeća mogu financirati kroz europske fondove.

“Konceptualno, drugi dio čitavog događaja su poslovni B2B sastanci za što imamo online platformu gdje trenutno imamo registrirano više od 220 poduzeća iz više od 30 zemalja iz čitavog svijeta”, kazao je Šimunović.

Tokom sva tri dana događaja bit će otvorena mogućnost održavanja B2B sastanaka koji su se prethodnih godina pokazali kao prilika za upoznavanje partnera, suradnika, klijenata i dobavljača. U prilog tome svjedoče i brojne uspješne priče ispričane na prethodnim izdanjima konferencija o korištenju Europske poduzetničke mreže.

Osvrnuo se na proteklu godinu kada je spomenuta konferencija polučila veliki uspjeh, a na kojoj je bilo više od 370 registriranih kompanija.

Naveo je kako iz godine u godinu dodaju nove stvari kako bi povezali dijasporu BiH i naše lokalne firme međusobno i ostvarili mogućnost investiranja i povećanja kapaciteta samih tih firmi.

Suorganizator, odnosno pokrovitelj B2B događaja je europska poduzetnička mreža koja služi za povezivanje kompanija iz čitavog svijeta.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istaknuo je kako upravo Connecto konferencija daje priliku da poslovni ljudi iz svih krajeva svijeta ‘vide što to nudimo i što imamo u BiH’.

“Imao sam priliku obići veliki broj kompanija i oduševio se njihovim potencijalom, što znanjem, vještinama, kvalitetom mogu ponuditi na svjetska tržišta”, istaknuo je Vuković te podsjetio da 72 posto bh. proizvoda izvozimo na tržišta Europske unije što govori u prilog da naši proizvodi zadovoljavaju visoke standarde i kvalitetu koje zahtjeva EU od naših proizvođača.

“Upravo je to poenta da se naši proizvodi istaknu i budu mnogo vidljiviji stranim investitorima i našim eventualnim kupcima”, dodao je Vuković.

Kao dopredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH i član Upravnog odbora Agencije za promidžbu stranih investicija (FIPA) Vuković će ovom prilikom predstaviti digitalnu platformu „Digitalna komora“.

Po njegovim riječima, ona će dati veliki doprinos povezivanju bh. kompanija, prepoznavanju njihovih potencijala te većoj vidljivosti na stranim tržištima. Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra kako su konferencije poput ove značajna jer povezuju potencijale koje imamo u BiH i potencijale naše dijaspore.

“BiH ima visokokvalificiranu radnu snagu koja može čak iz zemlje opsluživati mnoge kompanije širom svijeta. Cilj je zadržati te ljude u BiH kroz bolje plaćena radna mjesta, a posebno u sektorima usluga zasnovanim na znanjima. Upravo na konferencijama poput ove može doći do takve suradnje između kompanija u BiH i izvan nje”, pojasnio je Hadžić.

“Intera” Tehnološki park ovogodišnje izdanje konferencije organizira zajedno sa suorganizatorima, Europskom poduzetničkom mrežom, Gospodarskim komorama Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rusije i Velike Britanije, uz podršku EEN-a i brojnih partnera, a pod pokroviteljstvom Vlade HNŽ-a, Grada Mostara, Vanjskotrgovinske komore BiH, ProCreditBank, Alfa Therma, Nsofta i HP Mostara i HT Eroneta.