Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u Bosni i Hercegovini u ožujku/martu ove godine iznosila je 1.260 KM, što je nominalan rast za četiri posto, a realno je veća za 3,6 posto u odnosu na veljaču/februar ove godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u odnosu na ožujak/mart lani nominalno je viša za 15,4 posto, a za taj period realni indeks je iznosio 4,6 posto, podatci su Agencije za statistiku BiH.

Najveće prosječne neto plaće u ožujku/martu ove godine imali su zaposleni u djelatnosti informacije i komunikacije 1.827 KM, u proizvodnji i opskrbljivanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji iznosila je 1.811 KM, a u financijskoj i djelatnosti osiguranja 1.772 KM.

Najniže prosječne neto zarade zabilježene su u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane 814 KM, u građevinarstvu 918 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 975 КМ.

Prosječna mjesečna bruto plaća u BiH u ožujku/martu ove godine iznosila je 1.942 KM, što je nominalan rast za 4,3 posto, a realno je veća za 3,8 posto u odnosu na veljaču/februar ove godine, dok je u odnosu na ožujak/mart 2022. godine nominalno viša za 16 posto. Za isti taj period realni indeks je iznosio 5,2 posto.