U Stocu ima oko 20 000 stabala masline, a tome je doprinijela i stolačka udruga “Hercegovački plodovi Mediterana” koja, kroz istoimeni sajam koji se već 15 godina održava u listopadu, aktivno potiče njihovu sadnju.

Sajam je zaslužan i za pokretanje uljare u koju početkom listopada stižu maslinari iz cijele Hercegovine da prerade masline.

Ova godina će biti malo slabija urodom nego lani, ali će ulje, kažu u Udruzi, biti vrhunske kvalitete.

– Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti i nad istarskim, usudit ću se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i nad dalmatinskim uljima. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, jer evo prošle godine smo ušli i u međunarodni registar proizvođača maslinovih ulja kao država Bosna i Hercegovina, navodi Zoran Raič iz Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, izvještava BHT.

Posljednjih nekoliko godina, kaže Raič, država sve više potiče poljoprivredni razvoj, pa i maslinarstvo. U Hercegovini je sada 100 000 stabala, odnosno 400 hektara nasada maslina, s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280 000 litara ekstra djevičanskog ulja.

Kvaliteti uglavnom parira i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litar ulja iznositi čak i više od 30 KM.