Vlada Federacije BiH je na sjednici u Sarajevu, održanoj 20.06.2024., na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Nedostatak radne snage

Predlagač u razlozima za donošenje ovog propisa ukazuje da se ”Federacija BiH, odnosno Bosna i Hercegovina, susreće se sa problemom nedostatka radne snage, a posebno u proizvodnim, uslužnim i drugim djelatnostima, što se naročito odražava na velike poslodavce koji su pretežno orijentirani na izvoz”. Radi se o izmjenama i dopunama koje je resorno ministarstvo pripremilo na osnovu inicijative Udruženja poslodavaca FBiH.

Također navode da je nedostatak radne snage aktualan problem u posljednjih nekoliko godina i za domaće gospodarstvenike, posebno izvoznike, bez obzira što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja, te da te osobe ipak ne traže posao nego su u evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlena osoba.

Između ostalog, izmjenama i dopunama se propisuje da je nadležna kantonalna služba rješenje o radnoj dozvoli dužna donijeti u roku od najduže 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Radnici iz Nepala najbrojniji u Hrvatskoj, broj raste i u BiH - Biznis.ba -  Poslovni magazin

Nova odluka o deficitarnim zanimanjima

Zatim se dodaje i odredba po kojoj postupak i proceduru izdavanja radne dozvole strancu koji namjerava registrirati obrt propisuje Federalno ministarstvo, u roku od najduže 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nacrtom izmjena i dopuna se dodaje i novi član koji se odnosi na novu odluku o deficitarnim zanimanjima koju će donijeti Federalni zavod za zapošljavanje, a na osnovu stanja na tržištu rada na razini FBiH, u pogledu broja i strukture nezaposlenih osoba, te potreba pojedinih gospodarskih djelatnosti, najkasnije do 30.10. tekuće godine, i nakon provedenih konsultacija s reprezentativnim udruženjem poslodavaca, te uz prethodno pribavljenu suglasnost Federalnog ministarstva.

Procjena stanja i potreba na tržištu rada utvrđivat će se na razini FBiH na osnovu kriterija koji se odnose na zanimanja koja nedostaju, zatim provedbu strateških i investicijskih projekata, kao i druge okolnosti važne za ekonomski rast i održivi razvoj, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.