Gotovo 10 milijardi maraka potrošnje, točnije 9 milijardi i 658,5 milijuna maraka, registrirano je putem fiskalnih uređaja u općinama i gradovima u Federaciji u samo dva mjeseca ove godine (od 1. siječnja/januara do 29. veljače/februara).

To je znatan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su serveri Porezne uprave Federacije BiH registrirali promet u iznosu od 8 milijardi i 867,7 milijuna maraka.

Uvidom u potrošnju po pojedinim gradovima i općinama, među prvih deset mjesta su gradovi kao što su Sarajevo, Tuzla, Mostar, Zenica i Široki Brijeg koji, unatoč znatno manjem broju stanovnika, bilježi znatno veću potrošnju od lokalnih zajednica koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Tako je u dva mjeseca u tom gradu od 30.000 stanovnika preko fiskalnih uređaja zabilježen promet od 281,7 milijuna maraka, dok je, primjerice, u Bihaću, koji ima 56.000 stanovnika, zabilježena potrošnja od 183,6 milijuna maraka.

Na prvom mjestu, kada je riječ o evidentiranom prometu preko fiskalnih uređaja, je Novi Grad Sarajevo, u kojem je u dva mjeseca ove godine potrošeno nešto više od 809 milijuna maraka, slijedi Ilidža sa 767 te Tuzla s 591,5 milijuna maraka.

U Mostaru je u promatranom razdoblju evidentirana potrošnja od 534,4 milijuna maraka, a gotovo identičan iznos zabilježen je u općini Sarajevo Centar (534,8 milijuna maraka).

Jedna od lokalnih zajednica koja se ističe znatnim iznosima evidentiranog prometa preko fiskalnih uređaja je Tešanj, u kojem je u dva mjeseca zabilježen iznos od 405,7 milijuna maraka, a što je više nego, primjerice, u Zenici, u kojoj je u istom razdoblju potrošeno 381,5 milijuna maraka, piše Večernji list.