Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2022. godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu, objavljeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2022. iznosila je 1.096,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,52%.
Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.