U Hrvatskoj je počela potraga za sezonskim radnicima. Poslodavci oglašavaju svoje potrebe, no svima je jasno da bez stranih radnika neće moći popuniti otvorena radna mjesta. Ovo će, kao i prethodnih godina, iskoristiti radnici iz BiH. U ovoj sezoni nudi im se mogućnost rada bolja nego ikad prije, piše Večernji list.

Radnika u RH nedostaje u svim sektorima, a turistički je posebno pogođen. Kakva će biti situacija ovo ljeto, može li si poslodavac uopće priuštiti postavljanje bilo kakvih uvjeta pri zapošljavanju radne snage?

U turizmu Hrvatske ni ove godine neće biti sasvim jednostavno popuniti sva radna mjesta, dovesti sve ljude koji bi trebali biti tu kako bi sve funkcioniralo.

Smještaj stranih radnika u RH ubuduće će regulirati i Zakon o strancima. Uz minimum uvjeta stanovanja – 16 četvornih metara po osobi. Zakonski će se i produljiti trajanje radnih i sezonskih dozvola. Uvjeti – bolji nego ikad prije.

A plaće za bh. radnike znatno bolje od onih koje im nude domaći poslodavci. Za posao konobara do 1200 eura, barmena do 1300, a pizza-majstora i do 2000 eura. Ovo su iznosi koje nude ugostitelji na hrvatskoj obali zbog kojih će sigurno veliki broj naših ljudi otići na sezonu.
Posla u Hrvatskoj, kako pišu i tamošnji mediji, u sezoni ima napretek.

Pizza-majstori mogu birati gdje će raditi. Plaće su do 2000 eura. Upravo su plaće one koje su presudne za odlazak na sezonski rad. I zbog kojih su domaći ugostitelji ljeti u problemu.
Nedostatak radnika u BiH počet će se osjećati krajem travnja. O tri ljetna mjeseca ne treba ni govoriti.