Članovi Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine su na poziv UPFBiH prisustvovali XVIII. Skupštini Udruženja poslodavaca FBiH koja se održala 27.ožujka,2019. u Hotelu Ilidža „Kongresni centar Terme“,Sarajevo.

Pored članova UO APH aktivni sudionici Skupštine su bili predstavnici vlade FBIH i šef delegacije EU,specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini gospodin Lars Gunnar Wigemark.

Obraćajući se članovima Skupštine Udruženja poslodavaca FBiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, naglasio je značaj aktivnosti UPFBiH u reformskom procesu, kojeg je inicirala EU u BiH.

„Bosna i Hercegovina poduzela je neke važne korake kao što je podnošenje aplikacije za članstvo u Eurpskoj uniji i sada se čeka mišljenje Europske komisije koje će sadržavati konkretne preporuke. Međutim ne treba čekati mišljenje da bi se krenulo s radom. Određenih pomaka ima kao što je stabilnost budžeta, zabilježen je rast izvoza, povećana produktivnost, ali potrebno je još puno toga uraditi kako bi se olakšalo poslodavcima. Ključni koraci koji se moraju poduzeti odnose se prvenstveno na smanjenje parafiskalnih nameta, reformu obrazovanja koje trenutno ne prati potrebe tržišta rada, restrukturiranje poduzeća u državnom vlasništvu, unaprjeđenje investicione klime, te borba protiv korupcije. Moramo se posebno fokusirat na zapošljavanje mladih i pružanju podrške za razvoj start-upa”, rekao je Wigemark.

Inače, Udruženja poslodavaca FBiH ključni je partner Vladi FBiH i međunarodnoj zajednici za provedbu ekonomskih reformi te upravo suradnja s UPFBIH pruža Asocijaciji poduzetnika Hercegovine mogućnost za osnaženje željenih promjena koje zagovaraju članice poduzetničke mreže APH.

Predsjednik UO APH Damir Vidačak (Hercegovinavino d.o.o.) i član UO Jakov Sopta (Namex d.o.o) u daljnjem razgovoru s direktorom UPFBiH Mladenom Pandurevićem, istaknuli su potrebu o suradnji APH i UPFBiH kroz potpisivanje sporazuma i niz drugih planiranih aktivnosti koje će se uskoro i formalizirati.

Prilika je iskorištena i za sastanak s gospodinom Wigemarkom gdje je istaknuta važnost donošenje novih zakonskih rješenja  kojim će se olakšati poslovanje naših privrednika s posebnim naglaskom na poreznom rasterećenju plaća radnika.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zajedno sa svim svojim članovima aktivno radi na realizaciji željenih promjena za ostvarenje interesa članica/poduzetnika i upravo kroz ovakve susrete, glas članica/glas privrednika će doživjeti bolji odjek i dati bolje rezultate naših zajednički inicijativa.

Zahvaljujem ovim putem UGP na povezivanju s UPFBiH, a posebno zahvaljujemo UPFBiH na pozivu koji je rezultirao novim zajedničkim planovima koje ćemo uskoro realizirati s našim članicama i partnerima u želji da se glas i aktivnosti APH mreže još više prošire.