Tradicionalni Sajam srednjih škola Grada Mostara održan je danas u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru. Kao i prethodne godine Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) bila je jedan od organizatora i partnera događaju. Svoju podršku APH dala je  kroz aktivnosti članica APH koje su se danas zajednički sa školama predstavljale.

Poduzeća koja su sudjelovala na samom sajmu su: Alfa Therm d.o.o., Hering d.o.o., JIM d.o.o., Restoran MM d.o.o., Hotel ADA, Stark d.o.o. i Spark d.o.o.

Osim vizualnog prestavljanja poduzeća, predstavnici su se potrudili i donijeli su sa sobom predmete koji su za određen sektor bitni i na taj način kroz priču s djecom pokušali su ih motvirati da slijede svoje vještine i da upišu srednje strukovne- tehničke škole. Također, članice-poduzetnici dali su svoj doprinos ovom događaju kroz financijski dio budžeta omogućavajući hranu i piće volonterima sajma, ali i na prethodnim predsajamskim aktivnostima pridonijeli su nabavci potrebne hrane i pića.

No, ove godine Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) nije stala na tome da se motiviraju samo osnovnoškolci iz Grada Mostara, nego smo po prvu put na Sajam srednjih škola doveli i djecu iz Grada Čapljine. Negdje oko 60 učenika, osnovnoškolaca danas je dočekamo u prostor INTERA Tehnološkog parka, gdje su se prvo upoznali s radom Intere TP, zanimanjima koja podrazumijevaju učenje zanatskih vještina te mogli su vidjeti CNC strojeve. Zanimljiv obilazak i prezetiranje INTERA TP održao je gospodina Mladen Kostić, a nakon obilaska djeca su napravila kratak predah u Lux Business Bar-u gdje su mogli uzeti svoj ručak.

Nakon INTERE svoj put su nastavili u zgradu Vlade FBIH u želji da upoznaju koncept sajma, sajamske aktivnosti i zanimanja koja se nude u Gradu Mostaru.

Podsjećamo, ove godine u sklopu predsajamskih aktivnosti APH je dala svoj doprinos i kroz organizaciju Girls day – obilazak poduzeća osnovnoškolarki iz Grada Mostara. Na ovaj način proširili smo djelovanje APH i zajedno s našim članicama koje su neizostavan dio svake naše aktivnosti omogućili smo djeci mali uvid u realni svijet rada.

“U nadi da djeca zaista uče dok im se omogući praktični dio, planiramo provoditi još posjeta poduzećima, ali i širiti naše dulano znanje dalje kroz sve srednje strukovne škole koje imaju volju omogućiti učenicima praktični dio u poduzećima. Naravno, veliko Hvala svim članicama koje su ove godine iznova podržale rad APH tima u organiziranju Sajamskih aktivnosti te posjete poduzećima. Hvala im na izdvojenom vlastitom vremenu kako bi se posvetili djeci i kako bi im prenijeli ljubav prema zanatu i želju za radom u tim sektorima- što je i glavni cilj svake aktivnosti dualnog obrazovanja”, rekla je Helena -Jelena Lončar, menaddžer APH.

Na ovogodišnjem sajmu sudjeluje više od 2.300 sudionika, od čega više od 1.100 učenika osnovnih škola s područja Grada i više od 1.000 učenika srednjih škola zajedno s profesorima i ravnateljima. Već sutra je završna ceremonija koja će se održati u  11:00, na lokaciji Centra za kulturu Grada Mostara.