Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) je među prvima upozoravala izvršnu vlast u
Bosni i Hercegovini o razornim posljedicama pandemije. Pozivali smo da se spriječi scenarij  u kojem bi najveći teret podnio realni sektor, jer bi se to poput bumeranga vratilo svima u lice i negativno odrazilo na sve segmente društva.
Uostalom, samo jedna rečenica federalnog premijera Novalića – „Moramo na sve načine
pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”- potvrđuje koliko je opasno nositi se s ovakvom velikom krizom bez postojanja konkretnih, realnih i zakonom propisanih mjera ekonomske politike.
Već smo svjedoci primjerice kako se poteškoće, s kojima se suočavaju privrednici, negativno odražavaju na pad prihoda zavoda zdravstvenog osiguranja, zbog smanjenja uplata doprinosa.
APH stoga zahtijeva od svih razina vlasti, a posebno Vlade FBiH i Vijeće ministara BiH, da se još konkretnijim mjerama od dosadašnjih uključe u zaštitu gospodarskih subjekata, s naglaskom na realni sektor, što je već više puta poručeno iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine.
“Mjere treba donijeti bez odlaganja najkasnije do 3.travnja/aprila 2020. i one trebaju
sadržavati sve ono što će pomoći očuvanju firmi i poduzeća, a time i radnih mjesta, odnosno koliko je moguće stabilne ekonomske situacije nakon što kriza bude iza nas“, poručuju članovi ove asocijacije.

Svi moramo podnijeti teret a ne samo realni / privatni sektor

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtijeva donošenje zakonskih uredbi kojima se
regulira:

  1. Plaćanje PDV-a tek po naplaćenoj izdanoj fakturi, počevši od ožujka/marta ove godine
  2. Preuzimanje tereta doprinosa i poreza na dohodak od strane vlasti u razdoblju dok traje stanje nesreće
  3. Sufinanciranje u visini minimalnih plaća zaposlenika koji budu spriječeni raditi svoj posao iz razloga koji su direktno izazvani mjerama za sprječavanje širenja pandemije
  4. Odgoda plaćanja akontacije poreza na dobit do kraja stanja nesreće.

Ukoliko se ne donesu ove mjere do 3. travnja/aprila 2020. ili ne prihvate zakonodavne
smjernice, naša je procjena da ćemo zaključno sa 31. svibnja/maja 2020. imati najmanje 150.000 dodatnih nezaposlenih u evidenciji službi za zapošljavanje.
Iz svakodnevne razmjene podataka s našim partnerima iz inozemstva svjesni smo već pristigle ekonomske krize. APH se stoga nudi županijskim, federalnoj i državnoj razini kao partner iz prakse u pripremi otpora nadolazećem ekonomskom cunamiju.

Što je nužno uraditi za sve ljude?

Vlasti također moraju osigurati nesmetane nabavke dezinfekcijskih i drugih zaštitnih
sredstava, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje uposlenika u tvrtkama i poduzećima.
Ove, ali i druge mjere koje traže udruženja kao što je APH, kao i Krizni stožer poslodavaca, trebaju biti na snazi sve do 01.07.20, kako u gospodarstvu, tako i društvu u cjelini.
Ujedno želimo ukazati kako krizni stožeri trebaju uzeti u obzir da sve mjere koje se
poduzimaju moraju osigurati funkcioniranje proizvodnje i prometa u mjeri koja jamči da neće doći do gospodarskog kolapsa.
Ponovno ističemo da teret stanja nesreće i usporavanja gospodarstva ne može i ne smije biti stavljen isključivo na leđa poslodavaca, jer kao što reče premijer Novalić – „…bez proizvodnih firmi nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”

U Mostaru, 31.3.2020.