Priopćenje asocijacije poduzetnika Hercegovine

Predmet: Tražimo hitno donošenje zakonskih odredbi za spas realnog sektora

Asocijacija poduzetnika Hercegovine, slijedeći primjer ostalih dobronamjernih
stanovnika BiH, u vrijeme krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, aktivno pomaže u nabavci zaštitnih sredstava, opreme i ostalih materijala u predstojećoj zajedničkoj borbi.
S velikom nevjericom i šokom suočavamo se sa spoznajom kako se s ovim pripremama kasni 2-3 tjedna, a za to odgovornost snose dužnosnici u federalnim i državnim organima. Pitamo se što se čekalo, odnosno jesu li odgovorni uopće svjesni svoga propusta, svoje zadaće koju nisu odradili?

Ne možemo vjerovati kakvi se gafovi događaju iz dana u dan. Politička prepucavanja federalnih i kantonalnih vlada, neevidentirani ulasci u BiH, arogancija, prikrivanje podataka, jeftini medijski poeni, neka obećana odricanja od plaća, prijetnje nekim tužbama u ovim iznimno stresnim trenucima – sve to nas čini dodatno nespokojnim.
Prestanite s tim!

U ovo vrijeme velike društvene prijetnje izazvane koronavirusom, gospodarstvenici i
stanovništvo u našoj zemlji se samoorganiziraju, doniraju, šiju maske, prepušteni su sami sebi, po ne zna se koji već put. Zar mislite da je dovoljno odobriti koji milijun maraka i reći:
„Učinili smo svoje, sad se vi snađite za ostalo“. 
Mi nismo bili involvirani od početka u pripreme protiv korona virusa, ali jako dobro znamo koja nas ekonomski kolaps nakon korone očekuje. Vjerujte nam da se kod naših uposlenika javlja egzistencijalni strah što će biti poslije. Strah koji možemo samo zajedno savladati.
Želimo vas upozoriti i tražimo odmah donošenja zakonskih odluka za konkretne mjera
kojima bi se osiguralo poduzetnicima i njihovim djelatnicima preživljavanje za vrijeme ove pandemije i određeni broj mjeseci nakon toga.
Podsjećamo na dio izjave premijera Novalića: „Pare u budžet ne padaju s Marsa, već ih
uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, stat će i uplata poreza. A bez poreza nema novca ni u budžetu. I u tom slučaju nećemo više govoriti o smanjenju plata, već o tome da neće biti nikakvih plata u javnom sektoru, bez privatnog sektora. Zato javni sektor mora odmah priskočiti u pomoć privatnom sektoru, radnicima.
Moramo jednu stvar dobro razumjeti. Tko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da na neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države.

Što treba odmah uraditi?
Asocijacije poduzetnika Hercegovine traži hitno donošenje zakonske odredbe od
Parlamenta i od Federalne vlade, do kraja tjedna, kojom se regulira:

  • plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi,
  • smanjenje trošarina/akciza za 50 posto do kraja godine
  • oslobađanje privatnih poduzetnika doprinosa na plaću koji će do kraja godine svojim djelatnicima osigurati minimalni dohotka od 1. travnja/aprila, gdje bi privatnici preuzeli neto plaću, a država doprinose.

Iste mjere predlažu se i za sve proračunske korisnike od općinske do državne razine.
Podsjećamo još jednom na riječi: “Svjesni smo da samo zajedno možemo opstati. Da
bismo spriječili masovna otpuštanja, treba nam svima osigurati minimalnu egzistenciju do kraja godine. Sami, bez pomoći izvršne vlasti, ovo nećemo moći izdržati” poručili su na vrijeme članovi Asocijacije poduzetnika Hercegovine i stoga još jednom ponavljamo rečenicu federalnog premijera: “Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni budžeta, ni javnog sektora ni države”.

U Mostaru, 24.3.2020.