U narednom razdoblju, osim oporavka ulaganja poduzeća nakon razdoblja usporenog rasta, očekuje se rast kreditiranja banaka u svim kategorijama. Najveći rast očekuje se kod hipotekarnih kredita.

Pokazalo se to u istraživanju kreditiranja banaka u regiji srednje, istočne i jugoistočne Europe (CIJIE) koje provodi Europska investicijska banka (EIB).

“Stezanje kreditne ponude, koje traje od 2022. zbog sukoba u Ukrajini, inflacije i viših kamata, očekuje se da će uskoro završiti uz značajna poboljšanja u svim segmentima. Posebice kada su u pitanju hipotekarni i potrošački krediti. Banke u regiji su navela poboljšanje tržišnih projekcija i bolje uvjete financiranja kao čimbenike koji pridonose ublažavanju kreditnih standarda. Nagovještavajući veću spremnost da se klijentima pozajmljuju problematični zajmovi zemljama regije i dalje se smanjuju”, kaže se u istraživanju.

Ohrabrenje za gospodarski razvoj regije

Kyriakos Kakouris, potpredsjednik Europske investicijske banke, izjavio je da su pozitivne perspektive koje pokazuje ovo istraživanje ohrabrujuće za gospodarski razvoj regije.

“Jačanjem bankarskog sektora očekujemo daljnji napredak u gospodarskom približavanju regije i rast investicija. Ovo će potaći otvaranje novih radnih mjesta, kao i bolji životni standard u cijeloj srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Bolji pokazatelji adekvatnosti kapitala daju bankama veću fleksibilnost u podržavanju rast kreditiranja. Osim toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regiji poboljšala u usporedbi sa zapadnim tržištima. Predstavništva u regiji u prosjeku su profitabilnija od njihovih matičnih banaka.

Deborah Revoltella, direktorica ekonomskih usluga EIB-a, dodala je da anketa o kreditiranju banaka otkriva jačanje bankarskog sektora i zdrava očekivanja za rast kredita u regiji.

Kreditiranje (ilustracija financa.ba)

Primjetan rast kreditiranja u BiH

Što to znači za Bosnu i Hercegovinu i može li se i kod nas očekivati ​​slična situacija, pojasnio je Edis Ražanica, direktora Udruženja banaka BiH.

“Na određeni, neizravan način, vezani smo za tržište EU. No, određene specifičnosti našeg tržišta moramo gledati lokalno. U EU, ali i kod nas, očekujemo povećanje potražnje za svim vrstama kredita. U Europskoj uniji to je prvenstveno zbog snižavanja ključne kamatne stope
koja odmah generira dodatnu potražnju za kreditnim sredstvima. Sada je vrijeme za poticanje gospodarskog rasta, a to je glavno motiv za snižavanje kamatne stope u EU”. Pojasnio je Ražanica.

Što se tiče BiH, Ražanica kaže da su primjetni uzlazni trendovi kod svih vrsta kreditiranja. Stagnacija je vidljiva samo u jednom dijelu, a to je kreditiranje javnog sektora, navode Nezavisne novine.