Danas je u prostorijama Gospodarske/Privredne komore Federacije BIH potpisan sporazum o budućoj suradnji i potpori između Asocijacije poduzetnika Hercegovine, koju zastupa predsjednik Upravnog odbora g. Damir Vidačak i Gospodarske/Privredne komore Federacije BiH, koju zastupa i predstavlja predsjednik g. Marko Šantić.

Asocijaciju poduzetnika Hercegovine (APH) trenutno gradi poduzetničku mrežu od 63 članice, kojima je u interesu povezivanje s organizacijama koje su bliske viziji APH. Cilj je da kroz buduće poslovanje spojimo se s organizacijama koje će ojačati mrežu i s kojima ćemo zajednički nastupati u borbi za boljim sutra. Ovim poslovnim suradnjama želimo da se još glasnije čuje glas APH članica u želji za promjena i stvaranju bolje poslovne klime“, rekla je menadžerica i office voditelj APH  Helena – Jelena Lončar.

Upravo zato APH članice rado pristaju na suradnju s GK F BiH,  kao partner s kojim će raditi na zajedničkim projektima kod međunarodnih i domaćih organizacija; informirati nadležne organe Komore o rezultatima i teškoćama u poslovanju članica, kako bi se informacije koristile za definiranje mjera u gospodarstvu  i predlaganje propisa i mjera od interesa za članice; predstavljati i zastupati interese članica APH u organima Komore; sudjelovati u zajedničkim delegacijama prilikom posjeta sličnim organizacijama u zemlji i inozemstvu; zajednički organizirati i nastupati na gospodarskim i sajamskim manifestacijama; sudjelovati zajednički na izdavačko-informativnim aktivnostima; pratiti propise i mjere na razini Federacije BiH koje se odnose na  poboljšanje uvjeta poslovanja, izvozno-uvoznu politiku i dr.; organizirati seminare, u skladu s utvrđenim interesom.

„Naš je cilj da pokušamo zajedno artikulirati naše probleme i zahtjeve prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i stvoriti ekonomski ambijent za povećanje investiranja i zapošljavanja. Reformska agenda koja je trebala poboljšati poslovni ambijent nije završena i sada smo u jednoj nezavidnoj situaciji tako da ne možemo povećati investicije, a zaobilaze nas i strane investicije. Ovim ugovorom s Komorom želimo da se naš glas čuje i da pokušamo promijeniti stvari nabolje“, rekao je predsjednik UO APH Damir Vidačak.

„Sustav obrazovanja, također, treba mijenjati uvođenjem dualnog obrazovanja i tzv. tvornica učenja, što je trend na Zapadu,  ovo su  razlozi zbog kojih je Gospodarska komora FBiH odlučila da zajedno s udrugama poslodavaca i akademskom zajednicom izradi “Reformsku agendu 2” i ponudi je vlastima u FBiH i BiH, rekao je prredsjednik komore gos. Marko Šantić objašnjavajući stanje BiH vezano za reformsku agendu i objašnjenje potpisavanja današnjeg sporazuma suradnje s APH.

Inače, polazeći od zakonskih i statutarnih nadležnosti Gospodarske /Privredne komore F BiH neki od njenih poslova su:

  •  razmjena iskustava među članovima,
  •  poslovno savjetovanje
  • prezentacija gospodarstva i promocija robe i usluga u zemlji i inozemstvu,    organiziranje nastupa na sajmovima, organiziranje prezentacija i promocija, izdavanje promotivnih publikacija i kataloga, prezentiranje gospodarstva posredstvom Interneta, glasila Komore i drugih promotivnih aktivnosti,
  • unapređivanje poduzetništva i menadžmenta, praćenje i prenošenje međunarodnih iskustava u tim oblastima, a naročito managementa u oblasti sistema kvaliteta,
  • analiza tržišnih mogućnosti i uvjeta privrednog razvitka, poslovno povezivanje i informiranje.

 

Ovim putem Asocijacija poduzetnika Hercegovine pozdravlja ovaj zajednički korak međusobne suradnje u želji za još boljim budućim rezultatima i još više ovakvih poslovnih suradnji i s drugim organizacijama s kojima će APH rasti, razvijati se i ojačati kao organizacija koja već 8 godina radi na području HNŽ, a odnedavno i na području cijele regije Hercegovine.