Poslovni bonton, odnosno bonton u poslovnim odnosima, može se definirati kao skup opće prihvaćenih pravila ponašanja koja se temelje na društvenim normama i važan je segment poslovne kulture svake radne sredine. Bonton je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva.

Nikad nije zgoreg prisjetiti se nekih pravila, koja su (bila) prihvaćena u svakom društvu, te označavaju lijep način izražavanja i ponašanja obrazovanih ljudi, piše portal http://profiliraj.hr.

Upoznavanje

Muškarac se prvi predstavlja ženi (ako sjedi treba ustati). Žena se predstavlja muškarcu prva ako je on na višoj hijerarhijskoj ljestvici. Mlađa osoba se predstavlja starijoj. Kada se predstavljate, recite svoje ime i prezime, bez titula.

Pri upoznavanju se treba osmjehnuti i pogledati u oči. Muškarac pri upoznavanju treba ustati. Žena pri upoznavanju ne ustaje. Ne prekidajte razgovor dvoje ljudi – kako biste nekog predstavili.

Pozdravljanje

Rukujte se na dolasku i na odlasku. Na poslovni sastanak ne kasnite
više od pet minuta. Nije uljudno doći na poslovni sastanak prerano. Kad posjetitelj uđe u vaš ured, ustanite od stola. U vašem uredu vi završavate razgovor.

Poslovni obrok

Večera nije pogodno vrijeme za poslovni razgovor. Razgovor o poslu počnite nakon aperitiva ili predjela. Kupac ili klijent nikad ne plaća poslovni ručak.

E-mail

Pisanje e-maila počnite s riječju – Poštovani/a (Poštovani gospodine/gospođo…). Stavljanje titule dio je bontona. E-mail treba biti jasan, koncizan, imati naslov, pozdrav, završnicu i potpis. Sadržaj ograničite na 20-ak redova. Izbjegavajte upotrebu smajlića. Odgovorite na e-mail u roku 24 sata. Ako ste odsutni, postavite automatski odgovor ili zamjenski kontakt.

Telefonski razgovor

Razgovor treba biti kratak i efikasan. Ne puštati da telefon dugo zvoni. Ne govoriti prebrzo, ali ni presporo. Predstaviti se na početku razgovora. Uzvratiti poziv, ako ste ga propustili. Ne primati pozive u prisustvu druge osobe. Onaj tko je prvi nazvao mora i prvi završiti razgovor.

ODIJEVANJE

Muškarci

Preferirajte crna, siva i tamnoplava odijela Dužina hlača treba biti do polovine zadnjeg dijela cipela. Izbjegavajte košulje s naglašenim uzorcima. Rukavi košulje moraju viriti ispod sakoa – otprilike dva centimetra. Preporuka je da se ispod košulje nosi uska bijela majica s kratkim rukavima.

Također, bitno je da muškarci uvijek imaju čarape koje idu iznad listova. Kravata odražava stil i osobnost onoga tko je nosi. Posebnu pažnju trebate usmjeriti na njeno vezanje.

Dame

Oblačite se praktično i elegantno Kostimi, koje odijevate, neka budu klasičnog kroja, te neutralnih boja – tamnoplavi, sivi ili crni. Važno je da ramena uvijek budu pokrivena. Suknje i haljine moraju biti do koljena ili duže. Zabranjena je odjeća koja otkriva previše dekoltea, leđa, prsa, noge, stopala, trbuh ili donje rublje.

Cipele moraju biti zatvorene, srednje visine potpetice ili ravne. Torbica poslovne žene treba biti prostrana kako bi u nju mogli stati, uz osobne stvari, svi oni predmeti koji su nužni za poslovanje. Poželjna je diskretna šminka, a na noktima lak pastelnih boja ili crvene boje. Poslovni bonton nas izdvaja iz društva, nabolje ili nagore.