Vijeće ministara u ponedjeljak nije usvojilo prijedlog odluke o novim uvjetima za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. To znači da osobe koje su cijepljene ili preboljele korona virus i dalje ne mogu ući bez negativnog PCR testa.

Odluka podrazumijeva da će u BiH, bez PCR testa, moći ući samo državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a svi ostalo stranci će pri ulasku u BiH morati pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Također, Vijeće ministara BiH na sjednici nije usvojilo ni prijedlog da se strancima omogući ulazak sa negativnim brzim antigenskim testom. Ove odluke zasigurno će izazvati novo ogorčenje radnika iz sektora turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva, ali i drugih branši.

Popuštanje mjera na granicama bilo je nada za spas turističke sezone, ali i gospodarstvo koja trpi ogromne posljedice.

Podsjetimo u rujnu prošle godine je donesena odluka o izmjenama uslova za ulazak stranaca. Tako je svim stranim državljanima, osim za susjede Hrvate, Srbe i Crnogorce, potreban negativan PCR da bi ušli u BiH. Iako je u tijeku imunizacija ljudi širom svijeta, a veliki broj osoba je već prebolio Covid-19, vlasti BiH ni danas nisu prepoznale značaj da na vrijeme prošire mogućnosti ulaska u zemlju, na prvom mjestu zbog turizma.

Istodobno, Europska komisija predložila je da sve zemlje EU postupno ublaže ograničenja za putovanja preko ljeta pošto broj cjepiva protiv Covida-19 nastavlja da raste, a ozbiljnost pandemije Covid-19 u EZ da opada.

Komisija je preporučila da potpuno cijepljene osobe trebaju biti izuzete iz testiranja ili karantene kada putuju iz jedne zemlje Unije u drugu.

Izvršno tijelo Unije pokušava ujednačiti mjere o putovanjima na razini čitave Zajednice.