Danas je u zgradi gradske uprave Čapljina održan redoviti sastanak Mehanizma koordinacije sukladno usvojenom Planu rada za 2019. godinu. Mehanizam koordinacije je zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja Čapljina, a uspostavljen je u travnju 2018. godine, inicijativom gradonačelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića, u sklopu projekta LIFE, u svrhu institucionalne podrške javno-privatnom dijalogu. Na današnjem sastanku dat je osvrt vezan za poslovanje čapljinskih poduzeća na osnovu raspoloživih analitičkih podataka bonitetne kuće Bisnode po kome je vidljiv porast broja novih poslovnih subjekata, porast poslovnih prihoda, neto dobiti kao i porast broja uposlenih i smanjenje kreditnih zaduženja.

Na sastanku Mehanizma koordinacije sudjelovale su gđa Helena – Jelena L. Čuvalo menadžer Asocijacije poduzetnika Hercegovine i gđa Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih koja vodi projekt Your Job, u ime Caritasa uz financijsku pomoć Austrijske razvojne agencije (ADA). Uz pomoć programa You Job biti će financirana praktična nastava CNC obuke za učenike Srednje škole Čapljina, druge i četvrte razrede računalni tehničar u strojarstvu. Radi se o realizaciji jačanja mjera dualnog obrazovanja čiji su sustavi već uspostavljeni kroz dogovorene prakse Srednje škole Čapljina sa HEČ-om, pojedinim privatnim kompanijama te kroz ILO projekt uspostave Centra za obuku i prekvalifikaciju koji Srednja škola Čapljina koristi za ugostiteljski smjer. Namjera je pomoći mladima ljudima u dodatnom stvaranju radnog iskustva kroz proširenje mogućnosti obavljanja prakse te pronalaska posla.

Asocijacija poduzetnika Hercegovine je slijedom zaključaka s prethodnog Mehanizma koordinacije zajedno s Gradom Čapljina i uz podršku gradonačelnika realizirala posjetu čapljinskih srednjoškolca Sajmu Srednjih škola Mostar u svibnju ove godine. U narednoj godini nastavljamo s aktivnostima dualnog obrazovanja i već su dogovorena širenja ranije postojećega rješenja Srednje škole Čapljina kroz proširenje u sklopu programa Your Job. “Zajedničkim sastankom APH- Caritas-SŠ Čapljina-Grad Čapljina i uz podršku Gradonačelnika spojili smo ideje oko budućeg projekta koji će podrazumijevati jednomjesečni ciklus CNC operatera u Intera TP tijekom drugog polugodišta i koji će biti proveden zahvaljući Caritas projektu Your Job, ApH inicijative i povezivosti s Intera TP Mostar. Dogovoreni su budući koraci – raspored djece po grupama, obavijest za učenike i roditelje i usklađivanje rasporeda prakse s nastavom. Naš generalni zajednički cilj je – Pomoć mladima!” rekla je Helena – Jelena L.Čuvalo ispred APH organizacije.

Slijedom navedenog idemo i u realizaciju ideje „Organizacija sajma srednjih škola Čapljina, gdje se srednje škole predstavljaju osnovnim (9 razred) i na taj način motivirano djecu da ostanu u čapljinskim srednjim školama, a učenici SŠ Čapljina će imat zadaću zajedno sa svojim razrednicima osmisliti aktivnost predstavljanja svog smijera i škole u koju idu. Prijedlog APH je da se u taj sajam uključe i poduzeća (po sektoru) kako bi poduzetnici, njihovi djelatnici predstavili svoju struku, svoje poduzeće i privukli u svoj sektor što veći broj učenika.

Mehanizam koordinacije uspostavljen je s namjerom unaprjeđenja okvira za upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem i davanju zajedničkog doprinosa procesu razvoja poslovnog okruženja u Čapljini.