Članovi Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine, predvođeni predsjednikom Damirom Vidačkom, razgovarali su u petak s američkim veleposlanikom u BiH, nj.e. Ericom Nelsonom o nekim aktualnim ekonomskim temama s kojima se susreću domaći poduzetnici.

Naglašeno je između ostaloga kako i dalje treba insistirati na reformskim procesima, u duhu Reformske agende, čime bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje, odnosno brži razvoj bh. gospodarstva. Poslodavci su američkog veleposlanika upoznali s poteškoćama koje već godinama opterećuju poduzetništvo, a rasterećenjem privrede, ubrzali bi se nužni procesi uspostave bolje poslovne i investicijske klime.

Posebno su apostrofirani problemi iz sfere opterećenja rada porezima i doprinosima, što usporava ili onemogućuje porast plaća, a sve se to u konačnici odražava na brži odljev kvalificirane radne snage. Nužno je odmah prilagoditi zakonske propise u toj oblasti, kako bi poslodavci mogli više izdvajati za plaćanje uposlenika, čime bi se radnici motivirali na ostanak, a ne na odlazak u druge zemlje.

Naglašena je i potreba za formiranje posebnog budžeta za sufinanciranje prvih nekretnina mladih ljudi, te povećanje porodiljskih naknada u cilju pomoći poslodavcima za zadržavanje mladih osoba u BiH.

Američkog ambasadora Nelsona zanimala su razmišljanja uspješnih poduzetnika i menadžera kako bi stekao jasniju sliku o najvažnijim problemima, ali i prednostima poslovanja u našoj sredini.

Također je naglašeno kako je jedan od važnijih uvjeta za brži i dinamičniji gospodarski razvitak i povećanje opsega investicija, posebno inozemnih, jer domaći kapital i domaća ulaganja još uvijek nemaju snagu koja bi bila dovoljna za postizanje optimalnih ciljeva razvoja bh. gospodarstva. Ulagači iz razvijenih zemalja Europe i ulagači iz SAD-a trebali bi biti ohrabreni da više investiraju u Bosnu i Hercegovinu, smatraju članovi Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine.