Federacija BiH suočava se s novim poskupljenjem goriva, što je još jedan udar i na građane i na privredu.

„U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru“, saopćili su za N1 iz ovog ministarstva.

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputu o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske crpke dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavijesti o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

„Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do danas, 12. listopada 2021. godine u Federaciji BiH su: za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM.“, navode iz ministarstva trgovine FBiH.

Povećanje cijena goriva 

Ministarstvo trgovine FBiH za sada kontrolira cijene i ograničava maržu

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Ovom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata, rekli su u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Unatoč svemu, u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji