Tijekom održavanja tečaja vrše se provjere stečenog znanja, a nakon završetka tečaja pristupa se završnom ispitu kako bi se dobila diploma Novog svijeta.

GOETHE ispiti imaju visok globalni ugled, a sami certifikati se od strane poslodavaca i obrazovnih institucija u mnogim zemljama promatraju kao dokaz kvalifikacije. GOETHE ispiti se u BiH mogu polagati u Sarajevu i Banja Luci. Ispiti se održavaju tri puta godišnje: u siječnju, lipnju i listopadu.

Škola stranih jezika Novi svijet organizira pripremne tečajeve za polaganje GOETHE ispita za svih šest razina, u potpunosti se pridržavajući programa pripreme koji taj ispit podrazumijeva. Kandidati će prilikom prijavljivanja polagati ulazni test čiji će rezultat pokazati razinu znanja koji on posjeduje i prema tome biti raspoređeni u skupine koje se pripremaju za polaganje GOETHE ispita određene razine. Paralelno se kod polaznika razvijaju sve četiri jezičke kompetencije (čitanje, pisanje, razumijevanje i izražavanje) kako bi se polaznici osposobili za sve dijelove GOETHE ispita.

Moto Novog svijeta je: „Znanje je moć!“