Regionalna analitička i medijska kuća SeeNews objavila je svoj godišnji popis 100 najvećih kompanija u široj regiji.

Ovog puta, za razliku od prethodnih godina, na popisu nema nijedne kompanije iz BiH.

BiznisInfo.ba podsjeća da je prethodnih godina bh. kompanija Bingo bila na popisu 100 najvećih kompanija rangiranih po ukupnim prihodima.

Ove godine Bingo nije ušao na popis usprkos činjenici da je zabilježio rast i prihoda i dobiti u odnosu na godinu ranije. Bingo je povećao prihode sa 716 na 819 milijuna eura (za preko 14 posto), kao i dobit sa 44 na skoro 60 milijuna eura, te je ostao najveća bh. firma.

No, vjerojatan razlog zbog kojeg se nije našao na spomenutom popisu je činjenica da su kompanije koje se bave proizvodnjom ili trgovinom nafte i električne energije prošle godine imale ogroman rast. Jednostavno rečeno, to je bila njihova godina.

BiznisInfo.ba također podsjeća da je lani došlo do enormnog rasta cijena goriva i struje nakon početka rata u Ukrajini. Ove kompanije su bile najviše pogođen tom krizom, ali su na kraju od nje najviše i profitirale.

Najveća kompanija u regiji je rumunjski OMV Petrom SA (sa prihodima od 13,3 milijarde eura), a drugi je slovenski Petrol sa 7,96 mlrd, dok je treći Holding Slovenske Elektrarne d.o.o. sa 5,59 milijardi .

Vrh popisa zauzimaju gotovo isključivo kompanije koje se bave naftom i strujom, s izuzetkom rumunjske Dacie na 5. mjestu.

Snažan rast imala je Naftna industrija Srbije koja je skočila sa 18. na 10. mjesto uz rast prihoda sa 2,4 na čak 4,3 milijarde eura. Hrvatska INA popela se sa 8. na 7. mjesto s prihodima od 4,6 milijardi eura.

Prag za ulazak na listu ove godine se drastično digao i iznosio je 975,6 milijuna eura, koliko je ostvario Spar Slovenija koji se našao na 100. mjestu.

Rang lista OVDJE