Neće biti uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i na uvođenja poreza na luksuzne proizvode, odlučila je danas Komisija za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Naime, na 8. sjednici Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: ”Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i na uvođenju poreza na luksuzne proizvode“.

Komisija je dalje podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeni su Godišnji izvještaji Središnje banke BiH za 2019. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Uredima za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2019. godinu. Komisija je usvojila Financijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period 1. 1 – 31. 3. 2020. godine.

Komisija je razmotrila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje troškovima prijevoza u institucijama BiH“. Izjašnjavanje o ovom Izvještaju odgođeno je za narednu sjednicu Komisije.

Rasprava o Zbirnom mišljenju o financijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, s prijedlogom zaključaka i prilozima 1 i 2 koji čine cjelinu sa Zbirnim mišljenjem.