Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) za naredni tjedan najavio je otvaranje javnih poziva za programe sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu.

Šef odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje FZZZ Haris Huskić na konferenciji za novinare u Sarajevu je rekao da će javni poziv za Program sufinanciranja zapošljavanja 2023. biti otvoren od 27. do 29. ožujka/marta u periodu od 8.00 do 16.00 sati na web portalu Zavoda.

– Vrijednost tog programa je 37,7 milijuna KM, s tim da je vrijednost poziva 28,7 milijuna KM, s tim da će devet milijuna biti naknadno raspisano, a riječ je o mjeri ‘Tražim poslodavca 2023’. Cilj programa je sufinancirati zapošljavanje najmanje 6.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH – naveo je Huskić.

Korisnici programa su svi poslodavci koji su registrirani u Federaciji BiH i redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Mjere koje će biti implementirane za ovu godinu u okviru programa su zapošljavanje pripravnika, mladih s iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje razvojačenih branitelja, sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi i pomoć potrebnima, te tražim poslodavca.

– Što se tiče pojedinačnih iznosa oni su definirani svakom mjerom i uvećani su u odnosu na proteklu godinu. Također, zadržali smo i to da se povećava osnovni iznos sufinanciranja za deset posto za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri, izuzev za mjeru ‘Nova mogućnost 2023’- naveo je Huskić.

Javni poziv za Program sufinanciranja samozapošljavanja Startup 2023 bit će otvoren od 29. do 31. ožujka također od 8 do 16 sati. Za njegovo provođenje Zavod je planirao sredstva u iznosu od 13 milijuna KM, a namjera tog programa je potaknuti najmanje 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.Federalni zavod za zapošljavanje: Kroz program u FBiH zaposleno 7.399 osoba  - Hrvatski Glasnik

Huskić je naveo da su ključne ciljne kategorije mladi, razvojačeni branitelji i žene, pa poticajne mjere obuhvaćaju poduzetništvo za mlade, za žene, te poduzetništvo za sve, te za razvojačene branitelje. Iznosi pojedinačnih poticajnih sredstava su povećani u odnosu na prošlu godinu, a povećanje osnovnog iznosa sufinanciranja za deset posto vrijedi za socijalno osjetljive i teško zapošljive kategorije po svakoj mjeri.

Naglasio je da će pristup online prijavi imati isključivo registrirani korisnici, te da će biti onemogućen pristup jednog korisnika s više uređaja.

Glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje Haris Čuljević napravio je kratak osvrt na realizaciju ova dva ista programa u 2022. godini.

– Kada je riječ o Programu sufinanciranja zapošljavanja 2022, iznos ugovorenih sredstava je oko 35 milijuna KM, na osnovu čega je zaključeno 4.396 ugovora sa poslodavcima. U sklopu programa u 2022. godini zaposleno je 7.399 osoba. Što se tiče Programa sufinanciranja samozapošljavanja Startup 2022 iznos ugovorenih sredstava je gotovo 12 milijuna KM, a obuhvat osoba je 2.036 po tom programu – naveo je Čuljević dodajući da se iz ovih brojki može zaključiti da je njihova realizacija bila uspješna.