Bosanskohercovačke tvrtke Evolt Sarajevo i Rolla Mostar uvrštene su na liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u središnjoj Europi (CE Technology Fast 50), koje je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte.

Nijedna bh. tvrtka nije se uspjela plasirati na listu Technology Fast 50 za 2023., koja uključuje najbolje po rastu prihoda tijekom četiri godine od 2019. do 2022., ali je softverska tvrtka Evolt Sarajevo u vlasništvu Edina Tabaka rangirana među tvrtke “za promatranje”.

Među 25.rangiranih tvrtki Evolt je zauzeo 22.mjesto sa rastom prihoda od 110 posto. Tvrtka konstruira prilagođena softverska rješenja za tvrtke na vrhuncu industrije visoke tehnologije.

Softverska tvrtka Rolla sa sjedištem u Mostaru uvrstila se među uticajne zvijezde. Ova tvrtka koja razvija fitness aplikacije prikupila je nedavno 6,3 milijuna eura u početnom krugu financiranja, najvećem u Srednjoj i Istočnoj Europi za pokretanje fitness tehnologije, a u ovaj startup novac je uložio i Mate Rimac.

Kategorija “Zvijezda pozitivnog uticaja” prepoznaje tvrtke koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sljedećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost.

Ove godine Poljska i Češka su imale najviše tvrtki koje su ostvarile plasman u glavnoj kategoriji “Fast 50” sa po 18 tvrtki, zatim slijede Hrvatska sa pet, Slovačka sa četiri tvrtke, Rumunija tri, i po jedna tvrtka iz Bugarske i Srbije.

Najbrže rastuća tvrtka je češki fintech FTMO Otakara Šuffnera i Marek Vašíče koja je imala rast godišnjeg prihoda od 5 815 posto.

Jiří Sauer, partner u Deloitteu i voditelj programa Regional Technology Fast 50 CE kaže da je danas izazovnije nego ikad uzeti u obzir koliko je brzo i koliko daleko tehnologija evoluirala u 24 godine od pokretanja ovog izbora.

– To je razdoblje u kojem se bilježi napredak bez presedana, s inovacijama poput umjetne inteligencije i proširene stvarnosti, mobilnih mreža i stakla osjetljivog na dodir, e-čitača, samovozećih i električnih automobila, 3D ispisa, NFT-a, blockchaina, nevjerojatnih rješenja za e-trgovinu i još mnogo toga – a sve ulazi u svakodnevnu upotrebu – kaže Sauer.

Dodaje da je ovogodišnja ljestvica Fast 50 CE uvid u imena koja tek dolaze.

Na popisu Technology Fast 50 za 2023., koji uključuje najbolje po rastu prihoda tijekom četiri godine, ukupno je pet tvrtki iz Hrvatske. Najviše je rangiran Devot, na četvrtom mjestu, slijedi Aircash na sedmom mjestu, zatim HiveTech na 29. mjestu, Luminum ICT na 31. mjestu i Orqa na 41. mjestu.

Jedina srpska tvrtki na listi najbržih je Factory World Wide a zauzela 17. mjesto, zabilježivši četverogodišnji rast prihoda od 1.496 posto (2019-2022).

Ove godine na izbor Deloittea pristiglo je gotovo 400 prijava iz 16 zemalja.