U Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu, kao i u cijeloj državi, pandemija koronavirusa najviše je pogodila obrte koji su okrenuti prema turizmu i ugostiteljstvu, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Obrtničke komore HNŽ/K-a Aner Kruškonja.

”Trenutno stanje obrtnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) je kao i u cijeloj državi teško, a najviše su nastradali obrti i obrtnici koji su okrenuti prema turizmu i ugostiteljstvu, recimo kao taxi i prenoćišta, jer oni ovise o turizmu”, izjavio je Kruškonja.

Istaknuo je kako su zanatlije nekako preživjele proteklu godinu uz kratkotrajnu pomoć od 3 – 4 mjeseca od države, županije i Federacije, a što će biti sada “vidjet ćemo”.

Kruškonja je podsjetio kako su 16. ožujka protekle godine kod nas svi obrti bili zatvoreni, neki po naredbama, a neki indirektno. Navodi kako je to veliki problem, te da se dugo čekalo na donošenje korona zakona kako bi im se pomoglo.

”Obrtnici su dobili od Federacije 3 mjeseca uplate za doprinose, HNK je dobio novac od Federacije (…). Bilo je planirano podijeliti 10 milijuna za pomoć obrtnicima u županiji. Prema našim informacija oni su podijelili oko 5 milijuna, a ta se pomoć sastojala od minimalne plaće od 400 maraka s tim da je uvjet za dobivanje pomoći bio da su Krizni stožeri zabranili tom obrtu rad na tri mjeseca. Bilo je dosta obrta koji nisu mogli dobiti tu pomoć, a zašto ne znam”, kazao je Kruškonja.

U protekloj godini zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa mnogi obrti su zatvoreni, ali isto tako i ponovno otvoreni.

”Što se tiče HNK-a stalno je odjavljeno 273 obrta, a privremeno odjava/prijava je 160 obrtnika, a otvoreno je 269 obrta. U zadnje vrijeme najviše je prijavljeno obrta vezano za solarne panele i za informatičke usluge. Imamo dosta prijava za solarne kolektore iz Prozor/Rame. To je budućnost. Europa za to daje poticaje pa se to otvara”, istaknuo je Kruškonja.

Kada je riječ o Mostaru, u protekloj godini je stalno zatvoreno 124 obrta.

”Obrt ima jednu posebnu olakšicu gdje obrtnici mogu na tri mjeseca odjaviti pa produžiti još tri mjeseca. Tako su u Mostaru privremeno odjavljena 72 obrtnika za prošlu godinu, a otvoreno je 138 novih obrta”, kazao je Kruškonja.

Da je koronavirus uveliko pogodio obrtnike govori i činjenica da su u Starom gradu u Mostaru trenutno otvorene samo dvije radnje. Vlasnik jedne od njih kaže kako će i on uskoro zaključati vrata jer nema kupaca.

”Evo vidite i sami situaciju kakva je. Nema nigdje nikoga. Sam sam i zatvorit ću sada. Nema ni prodaje, nema ništa. Pokoji gost ljetos što je bio iz bivše Jugoslavije, iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to je sve” kazao je Feni vlasnik slikarske radnje Minael Batlak.