Inicijativa za izmjene Zakona o strancima kojima bi se omogućio boravak digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini u parlamentarnoj je proceduri od srpnja 2021. godine, a usvojena je u rujnu/septembru.

Tijekom prve godine mandata aktualnog saziva Vijeća ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH usvojila je izmjene i dopune Zakona o strancima u BiH koje se odnose na regulaciju boravka digitalnih nomada u BiH.

Navedeni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima u BiH Zastupnički dom PSBiH usvojio je 28. kolovoza/augusta 2023. godine, dok je Dom naroda PSBiH to učinio dva dana kasnije, piše portal Hercegovina.info.

U članku 38. izmjena i dopuna predviđeno je da stranac koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za pravna osoba ili vlastita pravna osoba koje nije registrirana u BiH i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na teritoriju BiH, a koji boravi u BiH na osnovu viznog ili bezviznog boravka, može raditi u BiH bez radne dozvole do 90 dana u 180 dana uz prethodno pribavljenu potvrdu o prijavi rada.

BiH sve poželjnija destinacija

Posljednjih godina, privlačenje digitalnih nomada u Bosnu i Hercegovinu itekako je važna stavka na popisu prioriteta kako bi se predstavile sve prednosti koje nudi ova zemlja.

Tako su još krajem prošle godine Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine i INTERA Tehnološki Park ugostili su digitalne nomade iz cijelog svijeta kroz projekt RECOOPER, čiji je cilj bio promovirati Hercegovinu kao turističku destinaciju i radno odredište za članove ove rastuće zajednice.

U tom slučaju pokazalo se kako je Mostar idealna sredina za digitalne nomade. Zašto je to tako, odgovor smo potražili upravo Tehnološkom Parku INTERA.

“Mostar je već zadugo poznat kao turistički centar, što nam govori da definitivno ima što ponuditi digitalnim nomadima. Naime, dobro je poznato da Mostar ima bogatu kulturnu baštinu, odličnu tradicionalnu kuhinju, kao i predivnu okolnu prirodu. Mostar je idealno polazište za istraživanje prirodnih ljepota BiH.

Uz rijeku Neretvu i okolne planine, koje su predivne za vidjeti, nude se raznorazne outdoor aktivnosti, vrlo privlačne digitalnim nomadima koji nerijetko imaju jako razvijen avanturistički duh. Uz uživanje, digitalni nomadi imaju potrebu i za prostorom za rad s dobrom internet konekcijom, a to mogu naći u coworking prostoru Code Hub-u smještenom u srcu Mostara.

Ono što još privlači digitalne nomade jesu povoljni troškovi života u Mostaru, osjećaj sigurnosti i, najvažnije od svega, prijateljska atmosfera i lagan životni tempo. Gotovo svaki digitalni nomad kojega sam upoznala kroz rad u coworking prostoru na pitanje “Što mu/joj se najviše sviđa u Mostaru?” odgovarao je sa: “Srdačnost ljudi i opušten životni ritam bez puno žurbe i gužve”, kaže za Hercegovina.info Mia Miočević community manager coworking prostora Code Hub Mostar.

Code Hub

Posebnost Mostara

Potencijal BiH, ali i Mostara da postane jedno od poželjnijih destinacija za ove ljude prepoznao se još prije šest godina ističe Miočević.

“Otvorenjem Code Hub-a 2018. godine, nismo samo stvorili prostor za tehnološku inovaciju, već smo nehotično otvorili vrata Mostara digitalnim nomadima. Ti susreti, posebno tijekom ljetnih mjeseci, gdje su digitalni nomadi spontano postavljali pitanja o lokalnim doživljajima, hrani i smještaju, bili su naš prvi znak da Mostar ima posebnu privlačnost za digitalne nomade”.

Velika stvar bio je spomenuti projekt RECOOPER, koji zajednički implementiraju INTERA Tehnološki Park i Gospodarska komora Federacije BiH, zapravo je dio šireg projekta pod nazivom EU4BusinessRecovery, kroz koji Europska unija pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Projekt EU4BusinessRecovery zajednički financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode ga GIZ, ILO (International Labour Organization) i UNDP (United Nations Development Programme).

Opširnije OVDJE