S obzirom na to da peradari nemaju čime prehraniti životinje, upozoravaju da domaće piletine uskoro neće biti, piše Večernji list BiH.

Ako se u idućih mjesec dana ne regulira uvoz kukuruza i soje, postoji mogućnost da cijela proizvodnja pilećeg mesa stane, upozorio je Nermin Ahmić, predsjednik Udruge peradara ZDŽ-a.

Stalna poskupljenja

– U posljednje vrijeme, ustvari nekih dvadesetak dana, u potpunosti je obustavljen izvoz kukuruza i soje iz Mađarske i Srbije. I to nam pravi najveći problem u uzgoju pilića. Strukture vlasti s većih razina moraju se uključiti da se to nekako deblokira, prvenstveno da bi se smanjila stanovništvu cijena pilećeg mesa i deblokirale granice s Mađarskom i Srbijom – pojasnio je Ahmić govoreći na javnim konzultacijama Ombudsmana za zaštitu potrošača, predstavnika Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za neizravno oporezivanje, kao i udruge za zaštitu potrošača.

Ako bi stala proizvodnja, BiH bi tada ovisila o uvozu što bi bio veliki gubitak za farme koje opskrbljuju 80 posto domaćeg, piše indikator.ba. A građani su svjedoci da u posljednje vrijeme piletina poskupljuje praktično na tjednoj razini. Za manje od 20 dana cijena je porasla 2,50 KM.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić podijelio je na svom Facebooku fotografiju koju je on snimio u jednoj trgovini gdje se vidi da kilogram pilećeg filea košta 16,90 KM.

– Današnja cijena pilećeg filea (za 1 kg) iznosila je 16,90 KM. Na fotografiji koju sam objavio 4. travnja 2022. cijena istog pilećeg filea iznosila je 14,40, dakle, povećanje od 2,50 KM za manje od 20 dana.

Cijene kukuruza

Situacija je vrlo teška i kompleksna ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Dva najveća svjetska proizvođača žitarica su u sukobu, a trpi gotovo cijeli svijet.
Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruge peradara BiH, upozorava da nije samo ugrožen uzgoj pilića, već i ostalih domaćih životinja. U BiH je trenutačno kukuruz skuplji više od 80 eura po toni nego što je to u Srbiji.