Najveće neto primanje po osnovu radnog odnosa tijekom deset mjeseci ove godine isplaćeno je u Banjoj Luci, gdje je radnik u djelatnosti izgradnje hidrograđevinskih objekata za samo jedan mjesec zaradio skoro milijun maraka, piše Avaz.

Naime, prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, najveći bruto iznos osobnog primanja je 983.026 KM, što znači da su u taj iznos, osim plaće, uračunati i regres, topli obrok, prekovremeni rad, bonus, naknade i dodaci na uvjete rada.

Kada se u obzir uzme podatak da je u rujnu prosječna plaća u RS iznosila 1.277 KM, ovom radniku isplaćeno je, dakle, takvih 769.

S druge strane, najviša plaća u FBiH iznosila je oko 820.000 KM i isplaćena je u sektoru proizvodnje, u Županiji Sarajevo.

No, bez obzira na djelatnost, izvjesno je da su u pitanju menadžerske plaće i da nisu reprezentativne.

Tehnologija se isplati

Kada je riječ o sektorima, najvišu plaću u Bosni i Hercegovini u prosjeku primaju country menadžeri (menadžeri unutar rastućih industrija koje doživljavaju globalnu ekspanziju) koji, prema podacima servisa Plata.ba, primaju prosječnu plaću od 4.244 KM. Slijede IT arhitekti s plaćom od 3.559 KM te lizing direktori s plaćom od 3.549 KM.

S druge strane, najmanje zarađuju krojači, čija plaća u prosjeku iznosi 700 KM, slijede čistači s prosječnom mjesečnom zaradom od 709 KM i šivači s plaćom od 724 KM.

Istovremeno, žene su i dalje manje plaćene od svojih muških kolega. Prema podacima koji su dostupni na platformi Plata.ba, žene u BiH zarađuju 14,8 posto manje od muškaraca.

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar “Alma Career”, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja, u 12 zemalja istočne i centralne Europe, a koje je obuhvatilo i BiH, čak 55 posto zaposlenih u našoj zemlji tvrdi kako im je plaća preniska, uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27 posto radnika trenutnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom.

Povećanje minimalca

Nakon analize i razgovora s poslodavcima i ekonomskim stručnjacima pripremljeno je smanjenje stope doprinosa na plaću koja bi, umjesto trenutnih 41,5, trebala iznositi oko 30 posto.

Istovremeno, Vlada želi stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plaće radnicima. Tako bi se istovremeno minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.

Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna mjesečna plaća u BiH u rujnu ove godine iznosila je 1.264 KM. Zabilježen je nominalni i realni pad u odnosu na lipanj 2023. godine.