Ne odlaze samo radnici iz Bosna i Hercegovine nego i firme, upozorio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, nazvavši to “vrlo opasnom pojavom”.

– Sad ću vam nabrojati pet firmi koje svoje pogone grade u Hrvatskoj i Srbiji. Hrvatska je u Europskoj uniji, ima europske fondove, nerazvijene općine koje daju subvencije, a do radnika dođete bez problema jer radnici iz Nepala stignu za 15 dana. Srbija još daje poticaje za zapošljavanje, pa dobiju 7.000-8.000 eura po radnom mjestu . A kod nas vam za građevinsku dozvolu treba ju tri godine, naglasio je Smailbegović u razgovoru za tiskano izdanje Avaza.

Komentirajući najavu Vlade FBiH da će u najkraćem roku u parlamentarnu proceduru uputiti set fiskalnih zakona, kojima će rasteretiti gospodarstvo, Smailbegović upozorava da oni moraju proći dugotrajnu proceduru.

– Čak kada bismo te zakone sutra uputili u parlamentarnu proceduru, najmanje godina je potrebna da dođemo do implementacije. Sad ide sezona godišnjih odmora, zakoni se usvajaju u prvom čitanju, jer to su ozbiljni zakoni koji ne mogu biti stavljeni u hitnu proceduru. Dakle, gubimo godinu, a ideja našeg prijedloga (povećanje plaća za 400 KM kroz izmjene Zakona o doprinosima, op. a) je i bila da premostimo ovaj period dok ti zakoni ne stupe na snagu, kazao je Smailbegović.