Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćilo je da je gotovo ukupan iznos sredstava iz Proračuna Federacije BiH namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za proteklu godinu, upućen prema bankama kako bi bio isplaćen na račune korisnika.

Ovo je ustanovljeno nakon uvida u jedinstvenu aplikaciju namijenjenu trezorskom poslovanju kojom upravlja Federalno ministarstvo financija, priopćeno je iz Federalnog ministarstvo.

Za proizvodnju su isplaćene novčane potpore u iznosu nešto većem od 115 milijuna KM, u koje je uvršten i posljednji kvartal 2022. godine. Od toga je za animalnu proizvodnju isplaćeno 90,1 milijun KM, a za biljnu 25 milijuna KM.

Cilj: Osnažiti poljoprivredni sektor

– Ulaganja koja smo imali u prethodnoj godini, te povećanja koja nas očekuju u ovoj godini, trebaju osnažiti poljoprivredni sektor, unaprijediti i potaći proizvodnju hrane i time osigurati zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva u Federaciji BiH – kazao je ministar Kemal Hrnjić po objavljivanju podataka o ulaganjima u poljoprivredni sektor u FBiH za 2023. godinu.

Kako se navodi, u animalnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka u iznosu od 54,3 milijuna KM, potom za uzgoj rasplodne stoke (ovce) 8,3 milijuna KM i proizvodnju u sistemu krava-tele 5,7 milijuna KM.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji najviše sredstava isplaćeno je za proizvodnju krušnih žita (pšenica i raž), ukupno šest milijuna KM. Slijedi proizvodnja silažnog kukuruza graška, grahorice i DTS-a s 3,9 milijuna KM, te proizvodnja grožđa i maslina s 3,1 milijun KM.

Obrađeno 3.056 zahtjeva

Za Model ruralnog razvoja, u okviru kojeg su poljoprivredni proizvođači i prerađivači s područja Federacije BiH mogli podnijeti zahtjeve od 1. kolovoza/augusta 2022. do 1. kolovoza/augusta 2023. godine, isplaćeno je 44,1 milijun KM.

Federalno ministarstvo poljoprivrede u okviru navedenog modela obradilo je 3.056 zahtjeva, a utvrđeni iznos za isplatu novčanih naknada je 41,93 posto.

Podrška investicijama za izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja dorade i prerade poljoprivrednih proizvoda, iznosi 10 milijuna KM.

Kroz Model ostalih podrški isplaćeno je 5,9 milijuna KM, a Razvojnoj banci Federacije BiH doznačen je iznos od pet milijuna KM s ciljem formiranja povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače u Federaciji BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.