Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) – županijskih poreznih ureda Mostar, Bihać i Sarajevo su 27., 28. i 30. srpnja/jula izvršili 71 inspekcijski nadzor poreznih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti, a kontrole su izvršene na području Čitluka, Bihaća, Cazina, Ključa, Vogošće i Ilijaša.

Zatečeno 26 neprijavljenih radnika

U izvršenim kontrolama otkriveno je 26 neprijavljenih radnika, 28 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 22 objekata koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja instaliranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćen je jedan objekt, a u 36 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 92.350 KM.

Aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, priopćeno je iz PUFBiH.

Kako se nadalje navodi, porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da ih što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

Podnijeti porezne prijave

Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinos.

Iz PUF-a FBiH napominju kako je sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, moguće prijaviti i anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.