Na prvoj poziciji liste najvećih uvoznika u Bosnu i Hercegovinu za prva tri mjeseca 2024. godine je Holdina, povezana s hrvatskim naftnim gigantom INA-om, piše portal BiznisInfo.ba.

Holdina se bavi uvozom i distribucijom nafte i naftnih derivata. U vlasništvu INA-e je i domaća kompanija Energopetrol. INA i Energopetrol zajedno čine najveću mrežu benzinskih stanica u BiH.

Osim toga, Holdina prodaje gorivo i dugim maloprodajnim tvrtkama.

Na drugom mjestu je GIKIL, odnosno Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac. Riječ je o vodećem proizvođaču koksa u BiH, piše Biznisinfo.ba.

Treća je Optima grupa Banja Luka, naftna industrija u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. U okviru grupe posluju rafinerije u Modriči i Brodu kao i maloprodajni lanac Nestro petrol.

Uvoznik lijekova Hercegovinalijek probio se na visoko 4. mjesto, a na petom je ponovo naftni div Petrol.

ArcelorMittal je pao na šesto mjesto zbog problema u poslovanju.

Veliki uspon bilježi Violeta iz Gruda, koja iz godine u godinu sve bolje posluje te je usred velikog investicijskog ciklusa. Ovo je značajan skok jer je u prošloj godini Violeta bila na desetom mjestu.

Na listi su još TT kabeli iz Širokog Brijega, uvoznik VW vozila “Porsche BH“, naftna kompanija Antunović AGS i Feal Široki Brijeg.

Ovo je lista najvećih bh. uvoznika u prvom tromjesečju ove godine: