Na valu akcija vlasti u suradnji sa trgovcima u Hrvatskoj i Srbiji, i u Bosni i Hercegvini su se pojavile aktivnosti i inicijative za snižavanje cijena pojedinih osnovnih životnih namirnica.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević i pomoćnica ministra Merima Maslo sastali su se s direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH Marijom Nenadićem i predstavnicima trgovačkih tvrtki, a razgovaralo se o Odluci o utvrđivanju maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, te o primjeni odluke u praksi.

Iz Ministarstva podsjećaju kako se odluka koju je Vlada FBiH donijela 31. kolovoza/augusta ove godine odnosi na pšenično brašno tip 550, sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko kravlje, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litru, kao i jestivo ulje suncokretovo po litru, šećer kristal bijeli, konzuma jaja, sve vrste svježeg mesa, te te deterdženti za veš i suđe.

U RS-u također pokrenuta inicijativa

U Republici Srpskoj predsjednik Milorad Dodik je od entitetskog ministra trgovine i turizma Denisa Šulića zatražio da održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima kako bi pronašli mogućnosti da se i u RS-u provede akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda.

Do kraja tjedna održat ćemo sastanke sa predstavnicima trgovaca, dobavljača i domaćih proizvođača o mogućnostima proširenja obuhvata kampanje “Društveno odgovorno”, koju smo pokrenuli u lipnju, odgovorio je Šulić na društvenim mrežama na ovu inicijativu.

Kampanju “Društveno odgoovrno” u početku je podržao značajan broj trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj, ali je u posljednja dva mjeseca odziv bio loš.Ograničene marže na osnovne životne namirnice u FBiH | Katera

Potrošačka korpa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz/august 2023. iznosi 3.322,90 KM, dok je prosječna plaća isplaćena u FBiH za lipanj/jun 2023. iznosila je 1.262 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Iz SSSBiH podsjećaju da je minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH 596 KM, te da pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom iznosi 37,98 posto, a pokrivenost minimalnom plaćom 17,94 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana (37,51 posto), stanovanje i komunalne usluge (11,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,07 posto), obrazovanje i kultura (17,45 posto), odjeća i obuća (15,05 posto), prevoz (4,15 posto) i održavanje domaćinstva (6,02 posto).