Zanimljivu situaciju imaju građevne, ali i mnoge druge tvrtke koje rade na širem području općine Ravno, posebice u području turističko-stambenog kompleksa na Ivanjici.
Asocijaciji poduzetnika Hercegovine obratilo se nekoliko članica s molbom za moguće
posredovanje, kako bi se neke mjere zabrane ukinule ili na drugi način regulirale.
Primjerice, iako se jedno veliko gradilište na deset tisuća četvornih metara nalazi izvan
naselja, odnosno gravitira selima u kojima praktično nitko ne živi, primjerice selo Zaplanik, mjere zabrane rada odnose se jednako na sve.
Gradilišta koja su pogođena zabranom rada nisu zatvorena za pristup, nisu konzervirana i gotovo su u potpunosti neosigurana, što stvara dodatne rizike za imovinu.
Zabrana pristupa tom području donesena je iz bojazni za starije osobe, koje u velikom
postotku sačinjavaju stanovništvo općine Ravno.
S obzirom da je osobama starijim od 65 godina ionako zabranjeno kretanje, a manje grupe djelatnika na građevinskim objektima ionako se ne mogu kretati izvan kruga gradilišta, kontakt između domaćeg stanovništva i radnika koji dolaze sa strane praktično je isključen,smatraju poduzetnici.
Period postupnog popuštanja donesenih mjera u čitavoj zemlji bit će dugotrajniji proces, a poduzetnici napominju općinskim vlastima kako bi se zbog svih sudionika u procesu rada trebalo dozvoliti skori povratak radnim obvezama, uz ispunjavanje uvjeta koje nalažu higijensko-epidemiološke mjere.
Izvjesno je, međutim, kako se do završetka svetkovine pravoslavnog Uskrsa neće donositi nikakve nove mjere, što je i vlasnicima građevina jasno, ali smatraju kako bi odmah nakon blagdana trebalo promijeniti percepciju i posvetiti se olakšavanju uvjeta za poslovanje, kako u graditeljstvu, tako i u poljoprivredi i nekim drugim oblastima, karakterističnim za taj kraj.