Veleposlanica Republike Francuske u BiH, Nj.E. Christine Toudic, prošli tjedan je posjetila mostarsku kompaniju Nobel Corporation. Posjeta je priređena u duhu dugogodišnje suradnje ove tvrtke i veleposlanstva Republike Francuske u Bosni Hercegovini.

Francuska ambasadorica izvrsno poznaje prilike i situaciju u regiji, jer je prvi put u ime francuske države bila profesionalno angažirana na području JI Europe prije više od 30 godina, kao i u kasnijem periodu kroz direktni ili indirektni angažman, navode iz Nobela.

Ovaj susret u upravi Nobela imao je dva cilja: posjeta nove veleposlanice najboljoj maloj kompaniji u BiH i nastavak inicijative na reformiranju francusko-bosanskohercegovačkog poslovnog kluba.

Ova ideja je zaživjela prije nekoliko godina, i Nobel je jedan od članica osnivača s još nekoliko kompanija iz BiH. Obje strane su iznijele konkretne prijedloge i dogovoreni su daljnji koraci u ostvarenju ove inicijative.

Nobel Corporation je generalni zastupnik, distributer i partner francuskog Atlantica u Bosni i Hercegovini.

Atlantic je ugledni francuski brend koji je na globalnom svjetskom tržištu poznat kao vodeći proizvođač električnih konvektora, radijatora i bojlera. Atlantic ima 28 tvornica i više od 9.500 djelatnika. Posljednjih 10 godina je najbolji poslodavac u Francuskoj. Nobel je 25-tu godina najznačajniji regionalni partner Atlantica.

Francuska veleposlanica oduševljena kraljicom Teutom

Nakon posjete Nobelu, druženje je nastavljeno u ugodnom ambijentu restorana Romanca, u vinogradima Hercegovinavina na jugu Mostara.

Domaćin je bio vlasnik kompanije Hercegovina Vino, gospodin Veselko Čule.

Uz kušanje posebno pripremljenih delicija iz Hercegovine, gospodin Čule je gostima iz Francuske ambasade i Nobela na posebno zanimljiv način objasnio nastanak pojedinih vinskih sorti iz Hercegovine, kao i neke zanimljive teme iz same povijesti ovoga kraja, povezanih s francuskim prisustvom u prošlosti.

Posebno je zanimljiva priča o nastanku nagrađivanog vrhunskog vina Teuta, čiji okus se može mjeriti s najboljim francuskim vinima.

Inače, Hercegovinavino je najveći proizvođač i izvoznik vina u BiH, sa milijun zasađenih trsova vinove loze.

Pored vlastite proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, značajan su partner regionalnim i globalnim brendovima (Leda, Bingo, Pepsi, Orangina…).

Hercegovina Vino će također postati punopravan član francusko-bosanskohercegovačkog poslovnog kluba, tim više jer imaju vlastiti kadar na školovanju za somelijere na prestižnom francuskom univerzitetu u Bordeauxu, navode organizatori ovog posjeta.

  • Nobel Corporation i Hercegovinavino su članice Asocijacije poduzetnika Hercegovine