Privredna društva iz Federacije Bosne i Hercegovine neće potpisati dobijene ugovore sa elektroprivredama u FBiH, prema kojima su cijene električne energije za privredu višestruko povećane i do 350 posto za pojedine kompanije, saopćilo je Udruženje poslodavaca Federacije BiH.

Takvu odluku je donijelo rukovodstvo Udruženje poslodavaca FBiH i pozvalo svoje članice, ali i sve druge kompanije u FBiH, da ne potpišu ugovore o nabavci električne energije sa elektroprivredama.

Iz UPFBiH još jednom pozivaju Vladu Federacije BiH da hitno poduzme sve neophodne mjere i da putem upravljačkih odbora u javnim elektroprivrednim poduzećima u FBiH donese odgovarajuće odluke kojima će se ograničiti rast cijena električne energije za privredna društva koja se ne snabdijevaju u okviru univerzalne usluge.

U tom smislu, povećanje cijena električne energije za pojedinog kupca električne energije u 2022. godini ne smije biti više od 20 posto, u odnosu na ugovornu cijenu za snabdijevanje električnom energijom koju je taj kupac imao na dan 01.09.2021. godine.

“Ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dozvoli povećanje cijena električne energije od 150 do 350 posto za privredna društva u FBiH, doći će do masovnog gašenja pogona, gubitka radnih mjesta i smanjenja plaća zaposlenima. Također će doći do smanjenja izvoza, a bit će i manje investicija u nove pogone, tehnologije i nova radna mjesta”, kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Povećanje cijena električne energije privredi u FBiH vodi povećanju cijena hrane, roba i usluga koje plaćaju građani, koji će u stvari jedini biti pogođeni. Tako da bi troškovi života po jednom domaćinstvu na godišnjem nivou mogli rasti i više od 500 KM. To će rezultirati povećanom inflacijom, ali i biti karta u jednom pravcu za odlazak iz BiH mladih, kvalificiranih kadrova, upozoravaju poslodavci.

“Vlada FBiH je jedina koja to može spriječiti. Pozivamo Vladu FBiH da hitno reagira i ograniči povećanje cijena električne energije za privredna društva na maksimalno 20 posto”, navode iz UP FBiH.