Na području FBiH u deset mjeseci (siječanj/januar-listopad/oktobar) ove godine ukupno je isplaćeno 267.674.516 KM šteta svih vrsta osiguranja, podatak je Agencije za nadzor osiguranja FBiH koji se odnosi na ukupne isplaćene štete društava sa sjedištem u FBiH, te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u RS-u.

Prema riječima glavnog tajnika Udruge društava za osiguranje FBiH Ermina Čengića (slika), iznos isplaćenih šteta u odnosu na isto razdoblje prošle godine je porastao za 7,1 posto, a broj isplaćenih šteta iznosi 122.356, što je za 12.560 ili 11,4 posto šteta više nego u istom razdoblju prošle godine.

Kod neživotnih osiguranja porast iznosa isplaćenih šteta iznosio je 9,5 posto ili skoro 17 milijuna KM, pa je ukupan iznos isplaćenih šteta bio na razini 195.128.778 KM. Najviše isplaćenih šteta odnosilo se na obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, ukupno 106,9 milijuna KM uz porast od gotovo 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prokomentirao je Čengić za Fenu.

Podsjetio je da je strukovna udruga osiguravajućih društava u više navrata javnosti i nadležnim institucijama ukazivala na činjenicu značajnog porasta eksternih troškova industrije osiguranja.

Koji faktori poskupljuje procese?

Rast cijena rezervnih dijelova ili servisnih usluga za automobile, rast cijena drugih usluga kao i radnog sata, te poremećaji u lancima opskrbe, samo je dio faktora koji poskupljuje procese te sve značajnije utiče na porast iznosa isplaćenih za štete.

Uz prikazani porast broja šteta nema nikakve sumnje da su fondovi za isplatu šteta pod pritiskom što je izazov i za društva za osiguranje i za regulatore tržišta, istaknu je Čengić.

Kod dobrovoljnih vrsta neživotnih osiguranja, kako je dodao, porast visine isplaćenih šteta je vidljiv kod ostalih osiguranja imovine gdje je isplaćeno 8,8 milijuna KM ili 59,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je kod zdravstvenih osiguranja taj porast iznosio 39,3 posto te je po ovoj vrsti osiguranja isplaćeno 6,2 milijuna KM.

Od značajnijih vrsta neživotnih osiguranja, porast visine isplaćenih šteta od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je kod kasko osiguranja (osiguranja cestovnih vozila) gdje je isplaćeno 45,4 milijuna KM.

Kod životnih osiguranja u deset mjeseci ove godine isplaćeno je 72,5 milijuna KM što je 1,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, naveo je Čengić.

OSIGURANJA I OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA - dr. Zijad Ljakić

Struktura prihoda

Što se tiče strukture premijskog prihoda, kako je dodao, vidljiv je određeni porast u odnosu na kretanja u devet mjeseci ove godine jer su društva sa sjedištem u Federaciji BiH i podružnice društava iz RS-a na području Federacije BiH ukupno ostvarili 563.662.572 KM premijskog prihoda svih vrsta osiguranja.

To je 10,3 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine, a porast kod neživotnih osiguranja je još i veći i iznosi 11,3 posto s ukupno ostvarenih 445.879.829 KM premijskog prihoda.

Kod životnih osiguranja premijski porast iznosi 6,7 posto što znači da je premija u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 7,3 milijuna KM i iznosila je 117,7 milijuna KM, rekao je Čengić.

Naveo je da je od značajnijih vrsta osiguranja, premija obaveznog osiguranja od automobilske odgovnornosti je rasla za 7,9 posto, na 256,3 milijuna KM, osiguranje cestovnih vozila (kasko) je raslo sa 17,5 posto i iznosilo je ukupno 66,4 milijuna KM, a zdravstveno osiguranje je raslo za 35,4 posto sa premijom u visini 14,5 milijuna KM.

Ostala osiguranja imovine rasla su 19,1 posto s premijskim prihodom u visini 24,1 milijun KM, a osiguranje od požara i elementarnih nepogoda je raslo 12,1 posto i realizirano je 25,7 milijuna KM premije.

Ostala osiguranja od odgovornosti imala su porast od 38,3 posto s premijskim prihodom u visini od nešto preko 11 milijuna KM, dok je osiguranje od nezgode raslo 8,6 posto i realizirana premija u deset mjeseci ove godine je iznosila 34,4 milijuna KM.

Prosječna visina isplaćene štete svih vrsta osiguranja kod društava sa sjedištem u Federaciji BiH te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u RS u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 2.188 KM, naveo je Čengić za Fenu.