Direktor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje /UINO/ BiH Miro Džakula izjavio je da je UINO završila novi Zakon o trošarinama/akcizama kojim se, po uzoru na jedan broj zemalja, predviđa uvođenje trošarina na neke vrste luksuzne robe, ali da taj zakon još nije ugledao svjetlost dana, što, kako tvrdi, nije krivica UIO.

Govoreći o pokušajima uvođenja akciza i carina na juneće i svinjsko meso, Džakula je rekao da je BiH mnogo prije trebala štititi domaću proizvodnju, te da smatra kako je sada već kasno s obzirom na sve potpisane međunarodne ugovore.

On smatra da je odluka BiH o usklađivanju akciza na duhan i duhanske prerađevine sa onima u EU bila preuranjena.

“Svako povećanje cijena duhana i duhanskih prerađevina koje nije u skladu sa standardom stanovništva prouzrokuje posljedicu da se otvara tržište i crno tržište raste”, rekao je Džakula za “Nezavisna novine”.

Kad je riječ o prihodima u prošloj godini, Džakula je naveo da su prihodi od indirektnih poreza znatno manje pali nego u zemljama u okruženju i zemljama EU.

“Pad prihoda indirektnih poreza bio je 9,48 posto u odnosu na godinu prije, a neto prihoda 9,76 u odnosu na 2019. To su podaci koji daju vjeru da je privreda BiH uspjela da ostane na nogama i da lagano krene ka oporavku. Da je tako svjedoči i činjenica da smo imali pad uvoza u 2020. u odnosu na 2019. godinu od 14,59 posto, a pad izvoza 8,97 posto”, rekao je Džakula.

To, prema njegovim riječima, znači da se izvozni dio privrede BiH znatno prilagodio poslovanju u uvjetima korone.

“Uvoz u januaru/siječnju u odnosu na prošlu godinu je manji, a interesantno je da je u januaru/siječnju ove godine izvoz za 1,28 posto veći nego u januaru/siječnju 2020. godine”, naveo je Džakula