Već godinama se u Federaciji BiH vodi intenzivna debata o setu zakona koji bi trebali napraviti reformu fiskalnog sustava – zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i fiskalizaciji u realnom vremenu. D

ok se čini da su svi usuglašeni oko značaja ovih reformi za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja, put ka njihovom usvajanju je sve samo ne jednostavan.

O tome je govorio Goran Miraščić, ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH, na panelu o temi „ Porezni mostovi za digitalnu eru”, održanom 13.6.2924. u okviru XXIII Međunarodnog simpozija Brid(g)e, koji organizira konzultantska kuća Revicon u razdoblju 12-14. lipanj/juna u Neumu.

Poslodavci opterećeni do krajnjih granica

Miraščić je istaknuo da trenutno, kumulativno opterećenje bruto doprinosa u FBiH iznosi visokih 41,5%. U usporedbi s drugim državama, pa čak i sa drugim teritorijalnim jedinicama, ovaj postotak je među najvišima, što stavlja veliki teret na poslodavce.
„Postoji široka suglasnost da ovaj postotak treba smanjiti. Plan je da se proširi osnovica za oporezivanje, dok se istovremeno smanji stopa doprinosa,” kazao je Miraščić.

No, smanjenje stopa doprinosa nosi rizik smanjenja prihoda za različite nivoe vlasti i vanproračunske fondove, kao što su fond zdravstvenog osiguranja i zavod za zapošljavanje. „Zbog toga je neophodno pažljivo balansirati ove promjene kako se ne bi ugrozilo funkcioniranje sustava,” objašnjava Miraščić.

Uprava za indirektno oporezivanje uvela novi portal e-Porezi - zenicainfo.ba

Jedan od ključnih razloga za neusvajanje ovih reformi je ekonomska situacija.

„Trenutno se nalazimo u periodu ekonomske stagnacije, kad se fiskalna reforma rijetko provodi, a ako se provodi to mora biti s odgodom primjene. Uz to, pripreme za usvajanje ovih zakona su kompleksne i zahtijevaju temeljitu koordinaciju između različitih institucija. Ako se zakoni i usvoje, njihova najranija primjena mogla bi biti 1. siječnja 2025. godine”, objasnio je Miraščić.

Fiskalizacija u realnom vremenu

Što se tiče fiskalizacije u realnom vremenu, Miraščić naglašava da će ona imati efekta samo ako se provodi na teritoriju BiH, za što postoji suglasnost na razini enitetskih vlada.

Proces fiskalizacije je već počeo u Republici Srpskoj. „U tijeku je prvi val fiskalizacije i vrši se prijava za one subjekte koji su i dosada bili obveznici. Oni bi trebali pribaviti nove fiskalne uređaje do kraja ove godine te s njima dalje nastaviti evidentiranje prometa. Drugi val bi trebao početi u rujnu i obuhvatiti one koji su postali obveznici po novom zakonu,” objašnjava Marko Dmitrović, savjetnik konzultantske kuće Revicon.

Pomaci koje BiH bilježi u digitalizaciji poreznog sustava na razini države vidljivi su kroz uvođenje elektronskih poreznih prijava i kvalificiranog elektronskog potpisa od Uprave za neizravno oporezivanje.

„Važno je naglasiti da digitalizacija poreznog sustava povećava porezne prihode smanjenjem sive ekonomije, omogućava bolje planiranje i analizu podataka i poboljšava usluge za porezne obveznike. Dodatno, postiže se pravednija konkurencija na tržištu za sve koji rade ispravno i prilagođava sustav globalnim standardima, sve što nam je u BiH potrebno”, zaključuju iz Revicona.

(Večernji list)