Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić razgovarali su u srijedu, 7.12. 2021., u Gradskoj vijećnici s predstavnicima Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH), na čelu s predsjednikom Damirom Vidačkom, a u razgovoru su učestvovali i Vlado Jerkić, Anel Demić i Vjenceslav Leko, članovi Upravnog odbora APH.

Predstavnici APH upoznali gradske čelnike sa svojim aktivnostima, ali i nekim zapažanjima koja se odnose na rad gradske administracije, naglašavajući kako se osjeti bolje ozračje i pozitivna poslovna klima u Mostaru i mostarskoj regiji.
Istaknuli su također kako bi bilo dobro da ovo udruženje poduzetnika imaju redovite tromjesečne sastanke i kontakte s predstavnicima Grada Mostara.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća naglasili su kako također žele imati redovitu komunikaciju s poduzetnicima te da Grad poduzima aktivnosti koje idu u smjeru da se kreira što bolji ambijent i takva pravna regulativa koja će ići u pravcu privlačenja investitora i pogodnosti za poduzetništvo.

U tom kontekstu bilo je riječi i o otvaranju novih poslovnih zona, s naglaskom na sistem zoniranja, kao i o naporima koji se čine u zadnje vrijeme kako bi se područje Mostara učinilo privlačnijim za investitore.

Tome ide u prilog i izgradnja mostarske zaobilaznice, napredak u izgradnji autoceste, ali i mnoštvo pozitivnih inicijativa koje svakodnevno stižu u Mostar iz šireg okruženja.

Spomenute su i intenzivne aktivnosti na planu revitalizacije i unaprjeđena Zračne luke / Aerodroma Mostar, a što je od strateškog interesa za Grad Mostar. Gledano iz pozicije poduzetništva, funkcionalan aerodrom značio bi veliki poticaj razvoju gospodarstva u cjelini, posebno po pitanju turizma, ugostiteljstva, ali i kulture, sporta i svih drugih društvenih oblasti.

Također je istaknuto kako će Biznis servis centar Grada Mostara biti uvijek na raspolaganju poduzetnicima za sve potrebne informacije koje će im biti od koristi, te da će se primijeniti dobre prakse kada su u pitanju suradnja i izlazak u susret gospodarstvenicima.

Uz ostalo, na sastanku je također bilo riječi i o održavanju poslovne konferencije u okviru Međunarodnog sajma gospodarstva koji se treba održati u travnju/aprilu iduće godine, a na kojem bi se zajednički od strane Grada Mostara i APH mogli predstaviti konkretni projekti i realne mogućnosti za investiranje u Mostar i ovu regiju.

Jedno od područja u kojem Asocijacija poduzetnika također može imati udjela je komunalna oblast u cjelini, a gradonačelnik Kordić naglasio je kako se planira u prvom kvartalu 2022. riješiti reorganizacija gradskih komunalnih poduzeća.

Bilo je govora i o unapređenju programa obrazovanja u strukovnim i drugim školama, kao i o nekim drugim temama koje tek trebaju doći na dnevni red, s istim ciljem – unaprjeđenja kvalitete života i rada u gradu Mostaru.