Festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology 2022”, na kojemu je svoje proizvode predstavilo 27 vinarija i pet izlagača iz gastronomije, održan je u četvrtak u Međugorju uz pokroviteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), USAID-a i Porschea.

Andrija Vasilj iz Organizacijskog odbora Festivala kazao je kako su ponosni na ovogodišnji “BLAŽ Enology”.

– Festival traje već desetak dana, prvo smo imali edukacije somelierstva gdje su educirana 42 polaznika, poslije toga smo imali radionicu s najboljim hrvatskim somelijerom Sinišom Lasanom. Danas smo ovdje na jednom, da tako kažem, svjetskom eventu, radujemo se da su tu s nama i gospoda iz udruženja Iter Vitis, a veliko hvala dugujemo i našim pokroviteljima – kazao je Vasilj.

Otvarajući Festival predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg istaknuo je zadovoljstvo što je ova manifestacija nadvladala pandemijske izazove te još jednom okupila vinare koji promoviraju Hercegovinu kao vinsku regiju.

– Ovaj enološki performans, u spoju svih ponuđenih podražaja za nepce – i gastroloških i enoloških, a onda opet u opuštajućemu glazbenom ugođaju – Vlada Hercegovačko-neretvanske županije prepoznala je kao ozbiljan turistički i promocijski potencijal za naše podneblje i zato, iz godine u godinu, predano podržavamo organizaciju ovoga spektakla koji promovira Hercegovinu kao vinsku regiju. BLAŽ se značajno razlikuje o drugih zbivanja koji njeguju brend naših vrhunskih vina koja sazrijevaju iz grožđanih kapljica naših autohtonih sorti. BLAŽ se diči našom poviješću i baštinom, a slavi ih posve moderno, urbano i, rekao bih, svjetski. Zato ne treba čuditi da ovaj događaj u naše Međugorje privlači ljubitelje sjajnih vina iz brojnih krajeva ne samo BiH i susjedstva, nego i udaljenijih zemalja – poručio je Herceg.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navela je kako današnji ulazak Bosne i Hercegovine u Iter Vitis našoj državi pruža mogućnost da stane rame uz rame uz zemlje koje su najveći proizvođači vina, poput Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Hrvatske…

– Bosna i Hercegovina se ovom hercegovačkom vinskom rutom priključila toj kulturnoj ruti Vijeća Europe i to je za nas novi turistički brend. Pored toga što možemo promovirati BiH i naše vinare, to nam također omogućuje da ljudi koji se bave proizvodnjom vina, ali i svi oni koji žive u šest gradova i općina koji se nalaze na hercegovačkoj vinskoj cesti, mogu ujediniti i prodavati svoje proizvode, dakle ne samo vino, nego i sir, med, smokve, masline i sve drugo – kazala je Đapo.

Istaknula je kako će ovo biti jako važno za daljnji rast turizma, pogotovo nakon pandemije koronavirusa.

– Želje turista su se promijenile, oni više ne žele masovni turizam nego se žele vratiti prirodi, ići u ruralna područja i sa svojim obiteljima i prijateljima provoditi vrijeme u nečemu kao što je upravo naša čarobna Hercegovina. Hercegovina nudi najljepše vinograde, najslađe grožđe, tako da sam sigurna da će priključivanje Iter Vitisu biti od velikog značaja Bosni i Hercegovini. Događaj kao što je “BLAŽ” povezuje naše vinare i omogućuje i domaćim i stranim turistima da isprobaju i kušaju sva vina i druge poslastice – kazala je Đapo.