Izvještaj Centralne banke BiH o stranim investicijama

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH krajem travnja bilo blokirano 100.792 računa poslovnih subjekata te da 54.762  firme imaju blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj (kraj ožujka), broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za 28, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 81.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.048 stranica , pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od gospodarskih poduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, ljekarni, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenpog 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.