Iako možda zvuči nevjerojatno, Bosna i Hercegovina je druga u svijetu po rastu plaća, i to odmah nakon Srbije.

Međutim, oni koji svakodnevno rade za tu plaću i njome plaćaju životne troškove posvjedočit će da povećanje plate nisu ni osjetili, a stručnjaci se nadovezuju da podatci koje objavljuju relevantne domaće, ali i svjetske institucije u velikoj mjeri zamagljuju realnost, jer je inflacija u posljednjih godinu dana ipak dostigla veće visine nego što povećanje mjesečne zarade može pokriti.

Prije nekoliko dana, stranica “World of statistics” je objavila podatke o rastu plaća na globalnoj razini, a prva dva mjesta zauzele su ni manje ni više nego Srbija i BiH.

Prema podatcima koji se odnose na prosinac/decembar 2022. godine, nominalan rast plaće u Srbiji je 15,2 posto, što je najviše na svijetu.

U BiH plaće u prosincu/decembru prošle godine bile su veće za 14,86 posto.

Na taj način BiH je po ovom parametru iza sebe ostavila Portugal (14,2 posto), Bjelorusiju (13,2 posto), Rumunjsku (13 posto) i Poljsku (12,6 posto).

Iza su ostali i Hrvatska i Slovenija, gdje su plaće za prosinac bile veće za 11,8 posto, odnosno 10,66. Iza leđa BiH prema ovim podatcima ostale su čak i SAD, u kojima su plaće povećane za 7,04 posto.

Na ove podatke stižu i informacije iz Agencije za statistiku BiH, koje kažu da je u prvom kvartalu 2023. godine prosječna bruto plaća po zaposlenom u BiH u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine bila veća za 83 KM. Preciznije rečeno, sa 1.806 KM, povećana je na 1.889 KM, što je 4,6 posto.

Također, došlo je do povećanja neto plaće za ožujak/mart ove godine u odnosu na veljaču/februar za 3,6 posto, pa je prosječna isplaćena plaća u ožujku/martu iznosila 1.260 KM.

Iz Agencije navode i da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za ožujak/mart 2023. godine u odnosu na ožujak/mart 2022. nominalno veća za 15,4 posto, ali da je njen realni indeks 4,6 posto.

Za one koji se bave statistikom ovo su sjajni podatci. Međutim, stvarnost u BiH daleko je od ovakve slike. Struka je po ovom pitanju jasna i kaže da podatci nemaju veze sa realnošću.

U uvjetima inflacijskog vala svi statistički podatci gube na relevantnosti, pa i ekonomski pokazatelji iskazani tim podatcima u dobroj mjeri zamagljuju realnost. Valovi inflacijskih udara na ovim prostorima su dostigli ozbiljne visine, najveće od kriznih i ratnih devedesetih.

To važi i za Srbiju i za BiH. Stope inflacije u BiH su prošle godine bile preko 16 posto, u Srbiji nešto iznad 14 posto. Samo letimičan pogled na ove iznose i stope rasta plata će pokazati da realnog rasta primanja nije bilo ni u jednoj zemlji, pojašnjava ekonomista Milenko Stanić.

On nastavlja da ako se u obzir uzme da su najviše povećane cijene hrane i komunalija, gotovo 30 posto, a da ti proizvodi sudjeluju u potrošačkoj korpi preko 90 posto, jasno je da realnog rasta plaća nije bilo, naprotiv.Za potrošačku korpu porodici treba sve više novca, najviše za hranu -  Centar za kulturu i informisanje Banovići

Imali smo pad standarda stanovništva. Tu strukturu potrošačke korpe statistika ne uzima u obzir, već se drži prosjeka. Zbog toga imamo netočne podatke, tvrdi Stanić te dodaje da u ovom slučaju nedostaje ozbiljna analiza.

Skoro sam pročitao analizu rasta realnih plaća u SAD koja je pokazala da od 1970. do danas u ovoj zemlji nije bilo realnog rasta plaće, već je bio pad. Sva povećanja je pojela inflacija. Možete zamisliti kada bi kod nas bila napravljena takva analiza šta bi bio rezultat, rekao je Stanić za “Nezavisne novine”.

Potrošači kažu da se realna situacija zaista može vidjeti na potrošačkoj korpi.

Iznos potrošačke košare je iznad 3.000 KM. Dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti taj iznos. To vam najbolje govori koliko sve to vrijedi, kaže za “Nezavisne novine” Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” iz Mostara.

Prema njegovim riječima, čak i u najidealnijoj situaciji, a to je da oba roditelja rade i imaju prosječne plaće, ne mogu podmiriti sve mjesečne obaveze.

Njima opet nedostaje tisuću maraka i na mlazni pogon moraju poduzeti sve da obitelj normalno i dostojanstveno preživi mjesec. Dakle, i pored dvije plaće oni se moraju odreći – kvalitetne hrane, obrazovanja, higijene i drugih stvari, kazao je Bago.